Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Halálos árvizek pusztítanak Németországban a Duna mentén

10perc.hu
2024. 06. 04.
Halálos árvizek pusztítanak Németországban a Duna mentén

Több halálos áldozatot hoztak magukkal az árvizek.

Dél-Németországban halálos árvizek pusztítanak, amelyek most a Dunán lefelé haladva Ausztriát és Magyarországot is elérik. Az áradások következtében már öt halálos áldozatról tudnak, és a heves esőzések miatt Bajorországban és Baden-Württembergben a folyók átszakadtak. Az egyik áldozat egy nő volt, aki autójával letért az útról és víz alá került München közelében. Egy bajor tűzoltó eltűnt - közölte a BBC.

A német meteorológiai szolgálat bejelentette, hogy a dél-németországi özönvízszerű esőzéseknek vége, de Passau történelmi városában a vízszint közel 10 métert emelkedett, ami több mint egy évtizede a legmagasabb érték. A Duna vízszintje Ausztriában és Magyarországon is emelkedett. Linzben a Duna átszakította a partokat, és a folyó partjaihoz közeli területeket elöntötte a víz. Az áradás 2002 augusztusának katasztrófájára emlékezteti a helyi lakosokat, amikor a város egyötöde víz alá került.

Alsó-Ausztria térségében a Dunán a teljes folyami forgalom leállt. Magyarországon jelentős esőzésekre figyelmeztetnek az elkövetkező napokban, és a helyzet óráról órára változik. Az emelkedő vízszintek átterjedhetnek a szlovákiai Duna árterére is. A teherhajózás továbbra is leállt a Rajnán Dél-Németországban, bár Baden-Württembergben a vízszint csökkenésére számítanak a következő napokban.

A heves esőzések miatt Bajorországban szükségállapotot hirdettek. Bajorországban már három ember meghalt, Baden-Württembergben pedig egy férfit és egy nőt találtak holtan a pincéjükben. Egy 22 éves tűzoltó is eltűnt Bajorországban. Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök „súlyosnak és kritikusnak” minősítette a helyzetet. A szakértők évszázadonként egyszeri mennyiségű csapadékról beszélnek, ami autókat sodort el és lakott területeket öntött el. Olaf Scholz német kancellár szerint a déli áradások arra emlékeztetnek, hogy „az ember okozta éghajlatváltozás megállítása” nem elhanyagolható.




Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek