Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Donald Trump csatlakozott a TikTok-hoz

10perc.hu
2024. 06. 03.
Donald Trump csatlakozott a TikTok-hoz

Trump korábban be akarta tiltatni a TikTokot.

Donald Trump csatlakozott a TikTokhoz, annak ellenére, hogy elnöksége alatt nemzetbiztonsági okokból megpróbálta betiltani a platformot. 2020-ban elnöki rendeletben próbálta meg elérni a TikTok tiltását Kínához kötődő kapcsolatai miatt, ám ezt az amerikai bíróságok megakadályozták. Azóta Trump többször is kritizálta a korlátozásokra tett legutóbbi kísérleteket, mondván, hogy ezzel a Facebook tulajdonosa, a Meta, felhatalmazást kapna - közölte a BBC.

Trump, aki szombaton indította el TikTok-fiókját, már több mint 3,6 millió követőt gyűjtött össze. A volt elnök kijelentette, hogy "minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni, hogy közvetlenül beszéljen az amerikai néppel". Joe Biden elnök szintén a TikTokot használja újraválasztási kampányához, de neki eddig csak 340 ezer követője van, ami tizede Trump követőtáborának.

Biden elnök nemrég aláírta azt a törvényt, amely kilenc hónapot ad a TikTok kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek, hogy elidegenítse az alkalmazást, különben az Egyesült Államokban blokkolják azt. A törvényt azért vezették be, mert aggályok merültek fel a TikTok adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban, miszerint a felhasználói adatokat megosztja a kínai kormánnyal, amit a vállalat mindig is tagadott.

Karoline Leavitt, a Trump-kampány szóvivője az NBC Newsnak elmondta, hogy a volt elnök már jelentős teret nyert a fiatal szavazók körében, és a TikTok egy újabb módja annak, hogy elérjék őket. Trump első TikTok-videóját, amelyben egy vegyes harcművészeti eseményen vesz részt, több mint 60 milliószor nézték meg.

A TikTok-fiók indítása arra az időszakra esik, amikor Trumpot egy hét hetes büntetőper után bűnösnek találták 34 rendbeli üzleti nyilvántartás meghamisításában, amely része volt annak a törekvésnek, hogy elrejtse a Stormy Daniels felnőttfilmes előadóművésznek fizetett titoktartási pénzt. Trump korábban elismerte, hogy az alkalmazás nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, de a tiltás mellett érvelt, hogy a Facebook erősítené meg a média nagy részét, amelyet a nép ellenségeként lát.

Trump Facebook- és Instagram-fiókjait a 2021. január 6-i amerikai Capitoliumban történt zavargásokat követően felfüggesztették, de ezeket azóta visszaállították. 2022-ben Trump elindította saját alternatív közösségi médiaplatformját, a Truth Socialt, amelyben állítólag közel 65%-os részesedéssel rendelkezik az anyavállalatban, a Trump Mediában.




Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek