Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Magyarok véleménye az EU-ról: modern, demokratikus, de bürokratikus

10perc.hu
2024. 05. 29.
Magyarok véleménye az EU-ról: modern, demokratikus, de bürokratikus

Egy friss felmérés szerint a magyarok pozitívan vélekednek az EU-ról, de a bürokráciát nagy hibának tartják.

Egy friss, az RTL számára készített Závecz Research felmérés szerint a magyarok jelentős többsége pozitívan vélekedik az Európai Unióról. A kutatásban részt vevők leginkább modernnek (76%), liberálisnak és demokratikusnak (69%) tartják az uniót, ugyanakkor sokan bürokratikusnak is látják.

A kutatás főbb eredményei:

  • A magyarok többsége pozitív tulajdonságokat társít az EU-hoz: modernnek, liberálisnak és demokratikusnak látják.
  • A legnagyobb problémának a bürokráciát tartják.
  • A negatív jelzők közül legkevésbé a korrupciót és az elnyomást tartják jellemzőnek az EU-ra, de ezekkel is sokan egyetértenek.

Érdekes módon, még a kormánypárti szavazók is inkább pozitívan vélekednek az EU-ról. A Fidesz-KDNP szimpatizánsai közül 58% szerint az EU demokratikusan működik, bár 65%-uk úgy véli, hogy az EU-ra jellemző a korrupció. Ezzel szemben az ellenzéki szavazók közül csak a harmaduk gondolja ugyanezt.

A felmérés szerint a magyarok az értékek tekintetében is eltérően ítélik meg az EU-t és Magyarországot. Az olyan értékeket, mint a család és a béke, fontosabbnak tartják Magyarország számára, mint az EU-ban.

Demokratikus értékek és településtípusok:

  • A városi lakosság körében erősebb az EU iránti bizalom, míg a községekben élők körében nagyobb az aránya azoknak, akik az EU-t korruptnak és elnyomónak tartják.
  • Az életkor is befolyásolja a véleményeket: a fiatalok kevésbé látják negatívan az EU-t, mint az idősebb generációk.

A felmérés összességében rámutat arra, hogy bár a magyarok pozitívan vélekednek az Európai Unióról, a bürokratikus működést jelentős hibának tartják. Az értékek tekintetében is vannak különbségek az EU és Magyarország megítélésében, különösen a béke és a család fontosságát illetően.

További cikkek