Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Léggömbökkel küldött szemetet Dél-Koreára Észak-Korea

10perc.hu
2024. 05. 29.
Léggömbökkel küldött szemetet Dél-Koreára Észak-Korea

Észak-Korea egyfajta visszavágásként cselekszik így.

Észak-Korea új stratégiát vetett be déli szomszédjával szemben: hatalmas léggömbökkel lebegtetnek át szemetes zsákokat, amelyek szemetet tartalmaznak. A dél-koreai hadsereg kedden éjjel kezdett el észlelni nagy mennyiségű léggömböt az északi határ felől, és szerda reggelig már több mint 150-et számoltak meg – közölte az ország vezérkari főnökeinek egyesített bizottsága (JCS).

A JCS által közzétett fotók műanyag zsákokat mutatnak, amelyeket két óriási léggömb szállít, néhány csomag pedig széttört és műanyag darabokat, papírlapokat és földet szórtak az utakra és járdákra. A léggömbök „szemetet és mocskot” tartalmaznak, és jelenleg a kormányzati ügynökségek elemzik őket. A JCS hozzátette, hogy a hadsereg együttműködik az ENSZ Parancsnoksággal - közölte a CNN.

„Észak-Korea cselekedetei egyértelműen megsértik a nemzetközi jogot és komolyan fenyegetik polgáraink biztonságát. Minden felelősség Észak-Koreát terheli, és szigorúan figyelmeztetjük őket, hogy azonnal hagyják abba embertelen és alantas tetteiket” – áll a JCS közleményében.

A helyi önkormányzatok figyelmeztető üzeneteket küldtek az északi Gyeonggi és Gangwon tartomány lakosainak, hogy kerüljék az „azonosítatlan tárgyakat” és ne végezzenek szabadtéri tevékenységeket. A csomagok veszélyeztethetik a lakóövezeteket, repülőtereket és autópályákat is – közölte a JCS.

Az észak-koreai állami média, a KCNA szerint Észak-Korea ezzel a lépéssel a dél-koreai aktivistákra reagál, akik gyakran küldenek anyagokat északra, beleértve propaganda szórólapokat, élelmiszert, gyógyszereket, rádiókat és USB-meghajtókat, amelyek dél-koreai híreket és televíziós drámákat tartalmaznak, mindez tiltott a zárt totalitárius diktatúrában. A déli kampányolók, köztük észak-koreai menekültek, régóta küldenek ilyen anyagokat léggömbökkel, drónokkal és a határon átfolyó folyón úszó palackokkal – annak ellenére, hogy a dél-koreai parlament 2020-ban betiltotta ezeket az akciókat. Kim Kang Il, Észak-Korea nemzetvédelmi miniszterhelyettese vasárnap kijelentette, hogy a szórólapok léggömbökkel történő szétszórása veszélyes provokáció, amelyet katonai célokra is fel lehet használni. Észak-Korea „szemetet és mocskot” fog szórni a határ menti területeken és Dél-Korea belsejében, hogy a déliek megtapasztalják, milyen erőfeszítéseket igényel ezek eltávolítása.

Kim szintén bírálta az egyre gyakoribbá váló amerikai-dél-koreai közös katonai gyakorlatokat, amelyek fokozzák a feszültséget a Koreai-félszigeten. Annak ellenére, hogy a parlament elfogadta a tiltást, az aktivisták továbbra is folytatják tevékenységüket – köztük a 15 éve anyagokat küldő menekült, Park Sang-hak, aki elkötelezett amellett, hogy észak-koreaiak számára ritka bepillantást nyújtson a külvilágba. A hónap elején Park szervezete, a Harcosok a Szabad Észak-Koreáért közleményében jelezte, hogy 20 léggömböt küldött Észak-Koreába, amelyek 300 000 szórólapot és 2000 USB-meghajtót tartalmaztak, K-pop és zenei videókkal. Az észak-koreai embereket arra buzdítják, hogy keljenek fel és vessenek véget Kim Jong Un uralmának.

Évtizedek óta Észak-Korea szinte teljesen el van zárva a külvilágtól, szigorúan szabályozva, milyen információk jutnak be vagy ki. A külföldi anyagok, beleértve a filmeket és könyveket, tilosak, és aki ilyeneket birtokol, súlyos büntetést kaphat. A dél-koreai kutatócsoportok ritka felvételeket tettek közzé, amelyeken észak-koreai tinédzserek kemény munkára ítélése látható, mert K-drámákat néztek és terjesztettek.

Észak-Korea kapcsolatai Kínával az utóbbi évtizedekben enyhültek, ami lehetővé tette néhány dél-koreai elem, köztük a popkultúra egyes részeinek beszivárgását. Azonban a helyzet az elmúlt években romlott, és a diplomáciai tárgyalások megszakadtak, így az Észak ismét szigorú szabályokat vezetett be.




További cikkek