Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ciklon pusztított Indiában és Bangladesben: 16 halott, milliók áram nélkül

10perc.hu
2024. 05. 28.
Ciklon pusztított Indiában és Bangladesben: 16 halott, milliók áram nélkül

Az év első jelentős ciklonja, a Remal pusztított India és Bangladesh partvidékén hétfőn. Erős szélrohamok és heves esőzés sújtotta a térséget, legalább 16 ember életét kioltva és milliókat áram nélkül hagyva.

A bangladesi éghajlatszakértő, Liakath Ali elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy az erős szél az éjszaka folyamán sem csillapodott, sok helyen emelkedik a vízszint, túlterhelve a vízelvezető rendszereket.

"Sokan rekedtek bent a vihar miatt - ez egy újabb nehéz éjszaka lesz milliók számára, akiknek nincs áramuk vagy menedékük" - mondta. "Az embereknek pedig fogalmuk sincs arról, hogy mennyire sérültek meg otthonaik, földjeik és állataik."

A Remal az első azon viharok sorából, amelyek a klímaváltozás miatt a tenger felszíni hőmérsékletének emelkedésével várhatóan a dél-ázsiai szomszédok alacsonyan fekvő partvidékét fogják sújtani az idei évben. Az időjárási szakértők szerint a szél sebessége elérte a 135 km/h-t is, vasárnap késő este áthaladt Banglades déli Mongla kikötője és India Nyugat-Bengál államának szomszédos Sagar-szigetei környékén, körülbelül este 9 órakor érintve a szárazföldet.

Sheldon Yett, az UNICEF bangladesi képviselője szerint több mint 8,4 millió ember, köztük 3,2 millió gyermek van kitéve jelentős egészségügyi, táplálkozási, higiéniai és biztonsági kockázatnak.

Mizanur Rahman katasztrófavédelmi vezető legalább 10 halottról számolt be Bangladesben a Reutersnek. Elmondta, hogy néhány áldozat az óvóhelyekre vezető úton vagy otthonuk, falak összeomlása következtében, illetve a vihar alatt vízbe fulladva vesztette életét.

"Az emberek általában nagyon vonakodnak otthagyni állataikat és otthonaikat, hogy menedékházakba menjenek". "Az utolsó pillanatig várnak, amikor már gyakran túl késő."

Mohibbur Rahman katasztrófavédelmi és segélyállamtitkár elmondta, hogy a ciklon 19 kerületben közel 35 000 otthont semmisített meg. További 115 000 ház pedig részlegesen megrongálódott.

"Sok terület továbbra is víz alatt áll, a halastógazdaságok és a fák pedig elpusztultak. Ahogy több információ válik elérhetővé, a károk teljes mértéke átláthatóbb lesz" - tette hozzá.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek