Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Nagy kérdés, merre megy tovább Teherán Raisi halálát követően

10perc.hu
2024. 05. 26.
Nagy kérdés, merre megy tovább Teherán Raisi halálát követően

Irán legfelsőbb vezetője ötnapos gyászt hirdetett, de az elnök halálhírének megerősítése óta tűzijátékok és örömtüntetések zajlanak az országban.

Iráni aktivisták szerint a lakosság többségének nincs kedve gyászolni az ország volt elnökét, Ebrahim Raisit, aki vasárnap az azerbajdzsáni határ közelében helikopter-balesetben vesztette életét.

Hogy miért? A Guardiannek nyilatkozó irániak elmondták, nem hajlandók siránkozni egy olyan férfi halála miatt, aki szerintük több száz halálesetért volt felelős négy évtizedes politikai karrierje során.

Irán legfelsőbb vezetője, Khamenei ajatollah ötnapos nyilvános gyászt hirdetett Raisi, Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter és a helikopter más utasainak halála után. Azonban kevés őszinte könnycsepp hagyta el az iráni szemeket. Ugyanis nem felejtenek, hiszen Raisi hivatali ideje alatt zajlottak le azok a tüntetések az országon, miután a rendőrségi letartóztatását követően meghalt a 22 éves kurd nő, Mahsa Amini, aki a hatalom szerint megsértette a szigorú hidzsábtörvényeket.

Több mint 19 000 tüntetőt börtönöztek be, és legalább 500-at – köztük 60 gyereket – megöltek a Nő, élet, szabadság tiltakozások során. A rendőrség továbbra is erőszakosan lép fel azon nők ellen, akik megtagadják a hidzsábszabályok betartását.

Az elnök haláláról szólva egy tinédzser családtagja, akit a biztonsági erők a Mahsa Amini tüntetései során megöltek, azt mondta:

„Raisi lelke soha nem fog nyugodni, mert megölte a bátyámat és szülőföldem gyermekeit. Egy gyilkos volt, aki annyi gyerek meggyilkolását rendelte el. Bátyám lelke csak akkor nyugszik békében, ha a hozzá hasonlókat bíróság elé állítják. Addig hiszünk Istenben.”

A tüntetések során meghaltak között volt Minoo Majidi is, egy 62 éves anya, akit a biztonsági erők közelről lőttek le több mint 160 golyót lőve a testébe. Lányai megosztottak egy videót, amelyen ujjonganak az eltűnt helikopter hírére.

„Boldogok vagyunk, mert gyilkosok voltak. Raisi elrendelte anyám meggyilkolását, és a minisztere megtagadta a mártírjainkat. Tudom, hogy nem helyes örülni egy ember halálának, de nem emberek voltak. Gratulálok az összes áldozat családjának és Irán népének”– közölte Majidi lánya, Mahsa.

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy az elnök halálát követően kiknek a kezében összpontosul a hatalom Teheránban.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint három férfi uralkodik ma az országon, és mindhárman megpróbálhatják a maguk kezébe ragadni a hatalmat ebben a zűrzavaros helyzetben – írta a The Guardian.

Ali Khamenei, legfőbb vezető

A 85 éves Khamenei – aki Irán korábbi elnöke volt – 1989-ben Ruhollah Khomeini ajatollahot követte Irán legfelsőbb vezetője tisztségében. Noha a volt államfő a vallási és politikai vezetést szívesen egyesítené, nem szabad elfeledkezni arról, hogy Ali Khameneit prosztatarák miatt kezelik és más egészségügyi problémákkal is küzd.

Mohammad Mokhber, ideiglenes elnök

68 éves Mokhber, akit Raisi halála után neveztek ki megbízott elnöknek, első alelnöke volt, abszolút a keményvonalas konzervatívnak tekinthető, aki a legfelsőbb vezető hivatalához és az IRGC-hez közel állónak tekinthető, amelyek az iráni kormányzási rendszer két kulcsfontosságú, egymást keresztező hatalmi központját képviselik.

Alelnöki kinevezése előtt Mokhber annak az emberi jogok megsértésével megvádolt Setadnak volt 14 éven át a vezetője, amelyet Ruhollah Khomeini ajatollah emlékére hoztak létre, és Khamenei közvetlen irányítása alatt áll.

Mojtaba Khameini , Ali Khamenei fia

Az 54 éves legfelsőbb vezető második legidősebb fiát időnként apja lehetséges utódjaként emlegetik. A Legfelsőbb Vezető Hivatalának fontos alakja, apja szócsövének és meghosszabbított karjának tekintik, akinek befolyását Khameneihez való közelsége diktálja.

Az Egyesült Államok gazdasági szankcióiról szóló 2019-es közleményben úgy írták le Mojtaba Khameinit, hogy „hivatalos minőségben a legfelsőbb vezetőt képviseli, annak ellenére, hogy apja hivatalában végzett munkája mellett soha nem választották meg vagy nevezték ki kormányzati pozícióba.” Ugyanakkor az sem titok, hogy szoros kapcsolatok fűzik a hatalmas Basij milíciához.


Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Irán

Hirdetés

További cikkek