Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hatalmas földrengés rázta meg Nápolyt

10perc.hu
2024. 05. 21.
Hatalmas földrengés rázta meg Nápolyt

Ez volt a legintenzívebb földrengés a térségben az elmúlt 40 évben.

2024. május 20-án este 8 óra után 10 perccel 4,4-es erősségű földrengés rázta meg Nápolyt és környékét. Ez volt a legintenzívebb földrengés a térségben az elmúlt 40 évben, az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai alapján, ami enyhe károkat okozott Pozzuoli városában, az epicentrumban is - tájékoztat a CNN. A 4.4-es erősségű földrengés előtt egy órával a szakértők egy 3.5-ös erősségű földrengést is feljegyeztek.

A hatóságok jelenleg kárfelmérést végeznek, és folyamatosan figyelik a vulkáni aktivitást a Campi Flegrei területén.

A földrengés egy "szeizmikus vihar" része volt, amelynek során az elmúlt 48 órában több tucat kisebb 2,0 erősségű rengést észleltek a térségben. A Campi Flegrei vulkán utolsó jelentős kitörése 1538-ban történt, aminek eredményeként egy új öböl jött létre a dél-olasz tengerparton. A vulkán körülbelül 50 kilométerre (31 mérföldre) van a Vezúvtól, és hajlamos a bradiseizmusnak nevezett jelenségre, amely során a talaj emelkedik és süllyed a felszín alatti nyomás miatt.

Az INGV 2022 óta figyel meg emelkedő vulkáni tevékenységet, amit egyes szakértők a felszín alatti magma vagy gázok felhalmozódásának tulajdonítanak. Több mint 500.000 ember él a Campi Flegrei közvetlen közelében található, úgynevezett vörös zónában. Az olasz polgári védelmi ügynökség készen áll frissíteni a kimenekítési terveket szükség esetén.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek