387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Európa nap: kivilágított épületek a választások miatt

10perc.hu
2024. 05. 09.
Európa nap: kivilágított épületek a választások miatt

Az Európai Parlament a választási részvétel növelése érdekében 60 európai városban szervez fényvetítést.

Május 9-én, Európa-napon a párizsi Diadalív, a római Colosseum és a brüsszeli Grand Place ikonikus épületei mellett az Európai Unió 27 tagállamának számos más nevezetes műemléke is ki lesz világítva. A fényvetítések célja, hogy felhívják a figyelmet a június 6. és 9. között tartandó európai parlamenti választásokra, és arra ösztönözzék a polgárokat, hogy vegyenek részt a szavazáson - írja az Európai Parlament.

A fényvetítések során az épületekre a választás jelmondatát ("Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted!") vagy az Európai Unió zászlaját vetítik ki. A kampány Magyarországot is érinti, ahol az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Európa Ház lesz megvilágítva.

Az Európa-nap nemcsak az ünneplés, hanem a jövőről való gondolkodás napja is.

Május 9., az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. A nap a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulója is, amelyben Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben új politikai együttműködést javasolt Európa számára a háborúk megelőzése érdekében. Ezt a nyilatkozatot az Európai Unió megalakulásának alapkövének tekintik.

Az idei Európa-nap különösen aktuális a közelgő választások miatt. A fényvetítések és a kapcsolódó rendezvények arra ösztönzik a polgárokat, hogy gondolkodjanak el az Európai Unió jövőjéről és arról, hogy hogyan szeretnék alakítani azt.

Főkép forrása:
European Parliament Facebook oldal

További cikkek