387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ausztrália továbbra is a földgázra szavaz 2050 utánra is

10perc.hu
2024. 05. 09.
Ausztrália továbbra is a földgázra szavaz 2050 utánra is

A döntést nagy felháborodás követte az országban.

Ausztrália bejelentette, hogy a globális fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére irányuló felhívások ellenére növeli a földgáz kitermelését és használatát egészen "2050-ig és azon túl is".

Anthony Albanese miniszterelnök kormánya szerint erre a lépésre a hazai energiaellátás biztosítására, valamint a nettó zéró kibocsátás felé történő átmenetre való támogatásra van szükség. A kritikusok azonban úgy vélik, hogy ez a lépés a tudomány elutasítása, és az Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) azon felhívására hivatkoznak, amely a klímacélok elérése érdekében a "szén, az olaj és a gáz használatának jelentős csökkenését" szorgalmazza.

Ausztrália - a világ egyik legnagyobb cseppfolyós földgáz exportőre - azt is kijelentette, hogy a politika "a megbízható kereskedelmi partnernek lenni" iránti elkötelezettségén alapul. A csütörtökön közzétett stratégia a kormány terveit vázolja fel az iparág és az állami vezetők bevonásával a fosszilis tüzelőanyagok termelésének és kutatásának növelésére. A kormány továbbra is támogatja a meglévő gázprojektek bővítését, amelyek közül a legnagyobbak a Chevron és a Woodside Energy Group által működtetett nyugat-ausztráliai projektek. A kormány azzal érvel, hogy ezek a lépések szükségesek Ausztrália hazai energiaellátásához, miközben a 2030-ig 82%-os megújuló energiát kíván elérni az áramhálózatban, és 2050-re nettó zéró kibocsátást kíván elérni.

Jelenleg a gáz fedezi az ország energiaszükségletének 27%-át. A belföldön termelt mennyiség azonban nagyrészt exportra kerül olyan országokba, mint Kína, Japán és Dél-Korea. A kormányzati adatok szerint a gáz felelős Ausztrália teljes kibocsátásának körülbelül negyedéért.

A politika heves vitákat váltott ki a környezetvédő csoportok és a kritikusok körében, akik szerint a nagyhatalmú fosszilis tüzelőanyag-vállalatok érdekeit helyezi előtérbe az emberekével szemben.

"A földgáz nem átmeneti tüzelőanyag. Ez a globális felmelegedés egyik fő okozója, és az elmúlt évtizedben a CO2-kibocsátás legnagyobb növekedésének forrása volt" - mondta a BBC-nek Bill Hare professzor, a Climate Analytics vezérigazgatója és számos ENSZ-féle klímaváltozási jelentés szerzője.

David Pocock független szenátor csütörtöki nyilatkozatában "morálisan csődöt mondott, nemtörődöm és egyszerűen ostoba" lépésnek minősítette.

Az ausztrál kormányok egymás után a gázt kulcsfontosságú "átmeneti tüzelőanyagként" hirdették, azzal érvelve, hogy a túl korai leállítása "jelentős negatív hatással" lehetne Ausztrália gazdaságára és energiaigényeire. Hare professzor és más tudósok azonban arra figyelmeztettek, hogy a nettó zéró kibocsátású politika gázra építése "hozzájárul a 2,7-3 Celsius-fokos globális felmelegedéshez, ami katasztrofális következményekkel járna".

A világ vezetői 2015-ben megfogadták, hogy megpróbálják korlátozni a hosszú távú hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra, ami az éghajlatváltozás legkárosabb hatásainak elkerülése szempontjából kulcsfontosságú.

További cikkek