Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Duda szerint ha a szövetségesek úgy döntenek, Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén

10perc/MTI
2024. 04. 22.
Duda szerint ha a szövetségesek úgy döntenek, Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén

A lengyel elnök észak - amerikai útján nyilatkozott.

A Nuclear Sharing NATO-program keretében Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, amennyiben a szövetségesek úgy döntenek - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a Fakt lengyel napilapban hétfőn megjelent interjúban.

A múlt heti észak-amerikai útja során adott interjúban a lengyel államfő többek között a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programról (Nuclear Sharing) beszélt. Úgy érvelt: Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi megyét, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is. Amennyiben az lenne a szövetségesek döntése, hogy a Nuclear Sharing keretében, a NATO keleti szárnya biztonsága erősítése érdekében atomfegyvert telepítsenek Lengyelország területén is, Varsó készen áll erre - fogalmazott Andrzej Duda. Elmondása szerint a kérdés "bizonyos ideje" a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, ő maga többször is tárgyalt erről.

Tavaly júniusban Mateusz Morawiecki akkori lengyel kormányfő Brüsszelben közölte: Lengyelország a NATO-hoz fordul Moszkva fehéroroszországi atomfegyver-telepítési tervei miatt, és kinyilvánította, hogy Varsó gyorsan szeretne cselekedni a Nuclear Sharing programhoz való lengyel csatlakozást illetően.

Andrzej Duda nyilatkozatáról újságírók Donald Tusk kormányfőt kérdezték hétfői sajtóértekezletén. "Türelmetlenül várom a találkozót Duda elnök úrral" - válaszolt Tusk, hozzátéve: meg szeretné ismerni a nyilatkozat minden körülményét. A téma közvetlenül, egyértelműen érinti Lengyelország biztonságát - húzta alá a miniszterelnök. Fontosnak nevezte Lengyelország biztonságságát és hogy a megfelelő fegyverekkel rendelkezzen. Egyúttal világossá tette, hogy szerinte minden ilyen jellegű kezdeményezést az arra illetékeseknek alaposan elő kell készíteniük. "Mindenki győződjön meg arról, hogy valóban ezt akarja" - fogalmazott a lengyel kormányfő. "A felvetés nagyon jelentős, nagyon komoly." 

Az 1950-es években elindított Nuclear Sharing program a NATO nukleáris elrettentési politikájának egyik alkotóeleme. Ennek értelmében az atomfegyverrel nem rendelkező tagállamok is részt vehetnek a nukleáris arzenál esetleges bevetésének tervezésében, s ilyen fegyvereket tárolhatnak saját területükön.
Főkép forrása:
Norhtfoto

Hirdetés

További cikkek