392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Országos takarítási nap bevezetését kezdeményezték Romániában

10perc/MTI
2024. 04. 16.
Országos takarítási nap bevezetését kezdeményezték Romániában

A kezdeményezés korábban is nagy tömegeket vonzott az országban.

Országos takarítási nappá nyilvánítaná Romániában minden év szeptember harmadik szombatját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - erről kedden terjesztett törvénykezdeményezést a parlament elé Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, volt környezetvédelmi miniszter.

Az RMDSZ közleménye szerint a kezdeményezésnek több mint egy évtizedes hagyománya van világszerte, Romániában pedig a Let's do It Romania! Egyesületnek eddig több mint kétmillió embert sikerült bevonnia évente tartott takarítási akcióiba. Tánczos Barna az egyesület önkéntesei által a bukaresti Opera Parkban rendezett újabb takarítási akció keretében mutatta be a sajtónak a törvénykezdeményezést, amely egyebek mellett lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy közpénzekből támogassák az országos takarítási napon rendezett nagyszabású közösségi akciókat, és elszámolják azok költségeit.

Az RMDSZ szenátora szerint a törvénybe iktatás egy jelzés, hogy a hatóságok sem maradhatnak tétlenül, nagyobb szerepet kell vállalniuk a lakosság tájékoztatásában és a környezettudatos állampolgárok nevelésében.

Az RMDSZ közleménye szerint a Hargita megyei szenátor környezetvédelmi miniszterként is prioritásként kezelte a tudatosítást és mentalitásválást: mandátuma alatt olyan országos programokat indított el, mint az iskolákban bevezetett Zöld Hét, a Zöld Péntek Mozgalom, a Tiszta Romániát és Románia Újrahasznosít tudatosító kampányok.

"Ellenzékből is ezt a szemléletet visszük tovább, és erre is gondolunk, amikor azt mondjuk, változást akarunk Brüsszelben. Ne a betarthatatlan korlátozások, büntetések és a gazdákat sújtó bürokratikus követelmények jelentsék a környezetvédelmet, hanem olyan programok, amelyekkel támogatjuk és segítjük a zöld átállást. Ezt kell képviselnünk, ezért kell továbbra is, hogy erős hangunk legyen itthon és az unióban is" - idézte a június 9-i önkormányzati és EP-választásokra utaló volt minisztert az RMDSZ közleménye.

Címkék:
#Románia

További cikkek