392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Új okát találták a tüdőkárosodásnak az asztmásoknál

10perc.hu
2024. 04. 13.
Új okát találták a tüdőkárosodásnak az asztmásoknál

Brit tudósok vizsgálták a károsodásokat a tünetek tükrében.

Brit tudósok rátaláltak az asztma által okozott károsodás jelentős részének új okára. Kutatásuk során kimutatták, hogy a rohamok során a légutakat bélelő sejtek összenyomódnak és elpusztulnak. A Kings College London kutatói a Science folyóiratban megjelent tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy az asztma elleni küzdelemben a károsodás megelőzésére irányuló gyógyszerek hatékonyabbak lehetnek, mint a tünetek kezelésére szolgáló szerek - közölte a BBC.

Az asztmás betegek légutai érzékenyek a pollenre, a háziállatokra és a testmozgásra is. Ezek hatására gyulladnak és megduzzadnak, ami köhögés, zihálás és nehézlégzés tüneteit okozza. A jelenleg használt gyógyszerek és inhalátorok csökkenthetik a gyulladást és segíthetnek nyitva tartani a légutakat. Azonban a visszatérő rohamok tartós hegesedést és a légutak beszűkülését okozhatják. Roham esetén a légutakat körülvevő simaizom összenyomódik és feszül, amit bronchokonstrikciónak neveznek. A Kings College London kutatócsoportja egereken és emberi tüdőszövetmintákon vizsgálta ezt a folyamatot részletesen.

A légutak bélelő sejtjei sérülnek

A kutatás vezetője, Prof. Jody Rosenblatt elmondta a BBC Newsnak, hogy a bronchokonstrikció károsítja a légutak bélelő rétegét, ami hosszú távú gyulladáshoz, sebgyógyuláshoz és fertőzésekhez vezet, amelyek további rohamokat okoznak.

"Eddig figyelmen kívül hagyták a bélelő réteg károsodását" - mondta Prof. Rosenblatt. "Ez a hámréteg a szervezet első védelmi vonala a fertőzések ellen, mégis károsodást szenved az asztmás rohamok során. Ez egy folyamatos sebesülés - egy ördögi kör. Ha meg tudjuk akadályozni a károsodást, remélhetőleg megakadályozhatjuk a rohamok kialakulását."

Címkék:
#Egészség

További cikkek