392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Rekord mértékű erdőtüzekkel küzd Venezula az Amazonas szárazsága miatt

10perc.hu
2024. 04. 13.
Rekord mértékű erdőtüzekkel küzd Venezula az Amazonas szárazsága miatt

Venezuelaban a klímaváltozás okozta szárazság súlyosbítja az Amazonas esőerdős régiójában kialakult rekord számú erdőtüzeket.

A műholdak által közzétett adatok szerint több mint 30,200 tűzvész pontot regisztráltak Venezuelában január és március között, ez a legmagasabb szint az 1999-ben kezdődött feljegyzések szerint. A Brazil Inpe kutatóintézet adatai szerint ezek a tüzek az Amazonas területén, valamint az ország más erdeiben és legelőin is égnek.

A mesterséges tüzek, melyeket gyakran azért gyújtanak meg, hogy földterületeket tisztítsanak mezőgazdasági célokra, mostanra kontrollálatlanul terjednek a magas hőmérséklet és az alacsony csapadék miatt az észak-dél-amerikai térségben. A kutatók szerint a szárazságot a klímaváltozás és az El Niño jelenség okozza, amely egy természetes melegedés a keleti Csendes-óceánban, amely megzavarja a globális időjárási mintákat.

Bár az esős évszak enyhülést hozott az utóbbi hónapokban Brazília Amazonas területén, Venezuelában a tüzek aggasztó jel lehetnek arra nézve, hogy mi várható, amikor beköszönt a száraz évszak. Manoela Machado, az Oxford Egyetem tűzvizsgálója szerint "Minden arra utal, hogy más, katasztrofális méretű tüzeket fogunk látni - óriástüzeket, amelyek hatalmasak lesznek méretben és magasságban".

A legintenzívebb tüzek általában Brazília délkeleti részén, az Amazonas mentén alakulnak ki augusztusban és szeptemberben, ahol a mezőgazdasági célokra történő erdőirtás a legagresszívabb. Venezuelában körülbelül 400 tűzoltó harcolt egy nagy tűzvész ellen húsvét hétvégén, amely veszélyezteti a buja Henri Pittier Nemzeti Parkot, egy ritka felhőerdei védelmi területet. Venezuelában a környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy egy koordinált erőfeszítést indítottak helikopterekkel és további felszerelésekkel a tüzek ellen a Henri Pittier-ben.

Venezuela Amazonas régiójában délebbre, március végén 5,690 aktív tűz volt, a NASA adatai szerint. Ez több mint felét teszi ki az Amazonas egész területén égő tüzeknek, kilenc országban.

A tüzek füsttel borítják Guayana városát, Venezuelában a legnagyobb várost az Amazonasban, egy Reuters tanú beszámolója szerint. A közeli Uverito városában a hatóságok 315 családot evakuáltak otthonaikból a tűzveszély miatt. "360 négyzetkilométer égett meg Uverito területén, ami hatszor nagyobb, mint Manhattan területe" - mondta Jose Rafael Lozada, egy erdőmérnök és egy visszavonult egyetemi professzor az Universidad de Los Andes, Merida, Venezuelában.


Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Katasztrófa

További cikkek