390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megvan Oroszország újabb pusztító terve

10perc.hu
2024. 04. 08.
Megvan Oroszország újabb pusztító terve

Kijevi katonai források hoztak nyilvánosságra aggasztó híreket.

A 2022 februári orosz invázió előtt Harkiv közel 1,5 milliós lakosságával Ukrajna egyik legmeghatározóbb társadalmi-gazdasági központjaként büszkélkedhetett. A mindössze 40 km-re az orosz határtól fekvő várost az invázió kezdete óta könyörtelenül támadják az orosz csapatok. A lakosságszám ingadozott: sokan menekültek el a harcok elől, de a helyzet enyhülésével visszatértek. Jelenleg a becslések szerint legalább 1 millió ember él a városban.

Ukrán hírforrások riasztó beszámolói szerint Oroszország célja Harkiv lakhatatlanná tétele. Ihor Terekhov polgármester cáfolja a feltételezést, és hangsúlyozza, hogy a lakosság semmilyen körülmények között nem adja fel a várost.

A kelet-ukrajnai település fokozottan ki van téve az orosz légitámadásoknak, ezért a lakosság egyre kétségbeesettebben könyörög légvédelmi rendszerekért a nyugati partnerektől. Oroszország az elmúlt időszakban Harkiv kulcsfontosságú infrastruktúráját vette célba, többek között a legfontosabb erőművet is.

Hírügynökségek beszámolói szerint Moszkva jelenleg 120 ezer katonát képez ki, akiket a jövőben akár Harkiv ellen is bevethetnek. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a város bevétele jelenleg szinte lehetetlennek tűnik az orosz csapatok számára, mivel az ukrán védelem rendkívül erős, és az oroszok nem rendelkeznek légifölényükkel - írja a Portfólió.

Címkék:
#Oroszország

További cikkek