392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Földrengés rázta meg Tajwant

10perc.hu
2024. 04. 03.
Földrengés rázta meg Tajwant

Tajvant a közel 25 év legerősebb földrengése rázta meg szerda reggel, a csúcsforgalom idején.

A természeti katasztrófa következtében épületek és autópályák sérültek meg, 7 ember életét vesztette - közölte az APNews.

A fővárosban, Tajpejben a rezgések hatására csempék hullottak le a régi épületekről, az iskolák evakuálták diákjaikat a sportpályákra, és sárga védősisakokkal szerelték fel őket. Néhány gyermek tankönyvekkel takarta be magát az esetleges leeső tárgyak ellen, miközben a földmozgások folyamatosan követték egymást. A rengés epicentrumához közeli Hualien megyében egy ötemeletes épület 45 fokos szögben megdőlt, első emelete pedig összeomlott.

A tajvani nemzeti tűzoltóügyek hivatala szerint heten haltak meg a földrengésben, amely röviddel reggel 8 óra előtt történt. A helyi United Daily News arról számolt be, hogy Taroko Nemzeti Parkban három túrázó halt meg földcsuszamlásokban, egy furgonvezető pedig ugyanazon a területen vesztette életét, miután sziklák csapódtak a járműbe. A kormányzati statisztikák szerint 736 ember sérült meg, 77 pedig rejtve maradt. A földrengés és a utórengések 24 földcsuszamlást és 35 út, híd és alagút megrongálódását is okozták.

A tajvani földrengés-figyelő szolgálat szerint a rengés 7,2-es erősségű volt, az Amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) pedig 7,4-esre becsülte. A rengés Hualientől mintegy 18 kilométerre dél-délnyugatra, körülbelül 35 kilométeres mélységben pattant ki. Több utórengés követte, az USGS szerint az egyik későbbi rengés 6,5-ös erősségű és 11,8 kilométer mélyen volt. A sekélyebb rengések általában nagyobb felszíni károkat okoznak.

A földrengés szökőárhullám-riasztást váltott ki, amit később visszavontak. A hatóságok elmondták, hogy egy viszonylag enyhe, 4-es erősségű rengésre számítottak, ezért nem küldtek ki riasztást. Ennek ellenére a rengés elég erős volt ahhoz, hogy megijessze az ilyen jellegű mozgáshoz szokott embereket is. "A földrengések gyakoriak, és hozzászoktam hozzájuk. De ma volt az első alkalom, hogy sírva ijedtem meg egy földrengéstől" - mondta Hszien-hszüen Keng, egy tajpeji lakos, aki az ötödik emeleten lakik. "A földrengésre ébredtem. Még sosem éreztem ilyen erős rengést."

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Földrengés

További cikkek