Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egyre jobban nő a feszültség a moszkvai terrortámadás óta

10perc.hu
2024. 03. 28.
Egyre jobban nő a feszültség a moszkvai terrortámadás óta

A Crocus City Hall-ban történt terrortámadás után Oroszországban megugrott a feszültség a tádzsik és az orosz állampolgárok között.

A támadás gyanúsítottjainak tádzsikisztáni származása további előítéleteket és agressziót váltott ki az orosz közösségből.

Az esemény hatására az "keleti megjelenésű" emberekkel szembeni diszkrimináció és zaklatás fokozódott az országban. Számos incidens történt, például emberek megtagadták a Tádzsikisztánból származó sofőrökkel való utazást, valamint munkahelyi és közösségi zaklatás érte a tádzsik származású embereket.

A Crocus városházán történt terrortámadás másnapján megjelentek a közösségi oldalakon azoknak a gyanúsítottaknak a neve, akiket a biztonsági erők állítólag az orosz-ukrán határ felé tartottak a Brjanszki régióban. Egyikük, a 19 éves Muhammadsobir Fayzov, mint kiderült, több hónapig a „Ploshchadka” fodrászatban dolgozott az Ivanovo régióban, Teykovo városában. Miután erről tudomást szereztek, a helyi lakosok fenyegetni kezdték a szalon adminisztrátorát és a kézműveseket - írja a Meduza.

A fodrászat alkalmazottai azt állítják, hogy Fayzov több hétig dolgozott a szalonban, és 2023 novembere óta próbaidőn volt, és ezt követően nem tartották vele a kapcsolatot. Emellett semmi szokatlant nem vettek észre.

Figyelmeztetést tett közzé Kirgizisztán Külügyminisztériuma is, amelyben azt javasolja állampolgárainak, hogy a fokozott biztonsági intézkedések bevezetése miatt átmenetileg ne tervezzenek Oroszországba utazni. Azoknak, akik már Oroszországban vannak, azt tanácsolták, hogy vigyék magukkal hivatalos dokumentumaikat.

Az orosz hatóságok továbbá szigorítottak a keleti megjelenésű emberek ellenőrzésén, és egyes városokban járőrök megkezdték az ilyen megjelenésű férfiak megállítását.

A tádzsik diaszpóra vezetői arra kérik honfitársaikat, hogy ne hagyják el otthonaikat esténként és ne vegyenek részt nyilvános eseményeken biztonsági okokból.

Dina Szajeva, egy tádzsikisztáni modell és blogger felhívást tett közzé, amelyben támogatta honfitársait. "Mindannyiunknak össze kell fognunk a terrorizmus ellen, nem pedig nemzetiségi alapon széthúzni. Tádzsikok tízmilliói nem hibáztathatók ezért az erőszakos cselekedetért, amelyre nincs semmilyen indok" - mondta Sayeva.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek