386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elfogadja Thaiföld alsóháza az azonos neműek házasságát legalizáló törvényjavaslatot

10perc.hu
2024. 03. 27.
Elfogadja Thaiföld alsóháza az azonos neműek házasságát legalizáló törvényjavaslatot

Thaiföld képviselőháza szerdán megszavazta az azonos neműek házasságának legalizálását, ezzel a délkelet-ázsiai ország közelebb került ahhoz, hogy a harmadik olyan ázsiai terület legyen, amely garantálja a házasságkötés egyenlő jogát mindenki számára.

A törvényjavaslatot a képviselőház harmadik és egyben utolsó olvasatban fogadta el, 400 képviselő szavazott mellette, csupán 10 tag ellenezte. A javaslatnak azonban még a szenátus jóváhagyására és a király támogatására is szüksége van ahhoz, hogy az azonos neműek házassága valósággá váljon Thaiföldön, ez a folyamat további hónapokat vehet igénybe - közölte a CNN.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, Thaiföld lenne az első délkelet-ázsiai ország, amely jogilag elismeri az azonos neműek házasságát. Ezzel pedig mindössze a harmadik olyan országgá válna Ázsiában, amely lehetővé teszi az azonos neműek házasságkötését, Tajvan 2019-es és Nepál 2023-as törvényhozása után.

"Új thaiföldi történelmet írunk, amely örökre megváltoztatja a thaiföldi társadalmat" - mondta Plaifah Kyoka Shodladd, a módosító bizottság tagja a szerdai parlamenti ülésen. "A társadalmi helyzet megváltozott, ideje, hogy a törvények lépést tartsanak a jelenlegi helyzettel."

A szerdán a képviselőházban elfogadott, azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslatot a nagyobb pártok mind támogatták, ez jelentős lépés amellett, hogy az ország megerősítse hírnevét, mint a régió egyik legbarátságosabb helye a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek számára.

Az LGBTQ közösség egyes tagjai szerint azonban a valóság más. Kijelentik, hogy bár a törvények tiltják a megkülönböztetést, Thaiföld konzervatív társadalmában továbbra is rendszeresen szembesülnek előítéletekkel és akár erőszakkal is.

Az elmúlt évtizedben tett korábbi kísérletek az azonos neműek házasságának legalizálására kudarcot vallottak. 2020-ban az Alkotmánybíróság úgy ítélte, hogy a jelenlegi thaiföldi törvény, amely szerint a házasság férfi és nő között köthető, alkotmányos. A tavalyi választáson induló nagyobb politikai pártok közül néhány, köztük a progresszív Move Forward Párt, amely a legtöbb mandátumot szerezte meg, ígéretet tett arra, hogy a házasságkötés egyenlőségét a kampányuk részeként fogja szorgalmazni. Ez a párt, amelynek hatalmas fiatal követőtábora volt, azonban nem tudott kormányt alakítani, amikor régi riválisai összefogtak, hogy kizárják őket a hatalomból. A párt és népszerű vezetője, Pita Limjaroenrat jövője továbbra is bizonytalan, mivel számos váddal kell szembenézniük.

Mindazonáltal Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnök, a Pheu Thai Párt tagja szintén megígérte, hogy beterjeszti a házasságkötés egyenlőségéről szóló törvényjavaslatot a parlamentbe. A miniszterelnök, aki a kormány megalakítása érdekében megállapodott a konzervatívabb frakciókkal, állítólag szintén hangot adott a Bangkok 2028-as World Pride rendezési jogáért folytatott pályázat támogatásának.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Törvény

További cikkek