Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A jobboldal nyerte Abruzzóban a tartományi választást

10perc.hu
2024. 03. 11.
A jobboldal nyerte Abruzzóban a tartományi választást

A Giorgia Meloni vezette kormánykoalíció jelöltje szerezte meg Abruzzó tartományi elnöki székét, és a szavazás eredménye a jobbközép pártok erősödését mutatja az európai parlamenti választások előtt.

A jobboldal közös jelöltje, Marco Marsilio 53,5 százalékot kapott, míg a baloldal támogatását élvező Luciano D'Amico a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg a vasárnap késő este lezárult tartományi választáson. Marco Marsiliót, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusát egymás után másodszor erősítették meg a régió élén. Ez az első alkalom, hogy Abruzzóban a hivatalban lévő tartományi elnök kap ismét bizalmat a szavazóktól.

"Nem áruljuk el a szavazók ismételt bizalmát. Továbbra is azon dolgozunk, hogy visszaszolgáltassuk Abruzzónak és Olaszországnak a helyet, amelyet megérdemelnek. Haladjunk együtt előre!" - hangoztatta Meloni.

A belügyminisztérium adatai szerint az 1,3 millió lakosú Abruzzóban a szavazásra jogosultak 52 százaléka járult az urnákhoz, ami a helyi tartomány voksolások történetében a mindenkori legalacsonyabb adatnak számít. A közép-olaszországi régióban az FdI lett az első párt 24,11 százalékkal. Az Olasz Testvérek a 2019-es tartományi választásokon öt százalék alatt teljesítettek. Jelenleg az FdI vezeti az országos támogatottsági felméréseket is. A baloldali Demokrata Párt (PD) 20,3 százalékot ért el. Megnőtt a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) támogatottsága, amely 13,4 százalékot kapott az öt évvel ezelőtti 8,6-hoz képest.

Antonio Tajani, a FI vezetője kijelentette, pártja az európai parlamenti választásokon tíz százalék fölött akar teljesíteni. A FI, a 2022-es parlamenti választások óta először, megelőzte a Matteo Salvini vezette Ligát, amely 7,5 százalékot kapott a 2019-es 25,9-hez képest.

Jelentősen gyengült az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága is: 7 százalékot mutatott fel Abruzzóban, ahol öt éve 23,9 százalékot szerzett.

A legutolsó tartományi választási fordulót Szardíniában tartották, ahol a balközép közös jelöltje 1600 voks előnnyel győzött.

A júniusi EP-választások előtt még Basilicata tartományban tartanak helyhatósági választásokat április 21-én és 22-én. Az EP-választásokkal egy időben pedig Piemontban voksolnak.

Főkép forrása:
Wikimedia Commons
Címkék:
#Olaszország

Hirdetés

További cikkek