Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ukrajna támogatása fő prioritás marad

10perc/MTI
2024. 01. 31.
Ukrajna támogatása fő prioritás marad

Lengyelország és Dánia egyetért abban, hogy Ukrajna támogatása fő prioritás marad számukra - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerdán Varsóban, a dán hivatali kollégájával, Lars Lokke Rasmussennel közös sajtóértekezleten.

Rasmussen varsói látogatása párhuzamosan zajlik az új dán király, X. Frigyes szerdán megkezdődött háromnapos lengyelországi útjával.
A kétoldalú külügyminiszteri tárgyalásokat követő sajtókonferencián Sikorski elmondta: dán kollégájával egyetértettek abban, hogy Ukrajna támogatása "legfőbb prioritás marad" számukra.
"Putyinnak el kell veszítenie a háborút, nekünk pedig hosszú távon és sokoldalúan kell támogatnunk az ukrán fegyveres erőket" - jelentette ki a lengyel diplomácia vezetője.

Rasmussen "a rendkívüli kétoldalú kapcsolatok jelének" nevezte, hogy X. Frigyes trónra lépése után a király első külföldi útja Lengyelországba vezetett. Kiemelte a két ország partnerségét az Európai Uniót, a NATO-t és a Balti-tenger térségét érintő kérdésekben.
X. Frigyest szerdán Andrzej Duda lengyel elnök fogadta, ezt követően a dán király a lengyel parlament alsó- és felsőházának elnökével, Szymon Holowniával és Malgorzata Kidawa-Blonskával is találkozott.

A varsói államfői hivatal közlése szerint a dán király vizitje elsősorban gazdaságpolitikai jellegű. X. Frigyes pénteken az északnyugat-lengyelországi Szczecinbe látogat, és megtekinti a Vestas dán cég szélerőmű-turbinákat előállító gyárát. Az uralkodó a NATO gyorsreagálású erőit koordináló, dán-lengyel-német vezetésű szczecini parancsnokságot is felkeresi.

Főkép forrása:
Wikimedia

További cikkek