Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tajvan elnökválasztás: Kína bírálta a győztesnek gratuláló külföldi kormányokat

10perc.hu
2024. 01. 14.
Tajvan elnökválasztás: Kína bírálta a győztesnek gratuláló külföldi kormányokat

A tajvani elnökválasztás győztesének, Laj Csing-tenek gratulált az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Japán is. Kína bírálta a gratulációkat, és felszólította a külföldi kormányokat, hogy tartsák tiszteletben az "egy Kína" elvét.

A kínai külügyminisztérium vasárnap bírálta a tajvani elnökválasztás győztesének gratuláló országokat, köztük az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Japánt. A tárca felszólította a külföldi kormányokat, hogy tartsák tiszteletben az "egy Kína" elvét, amely szerint Tajvan Kína része.

A kínai külügyminisztérium kitért Antony Blinken amerikai külügyminiszter Laj Csing-tenek küldött gratulációjára, melyben Blinken közölte, hogy Washington örömmel várja a Tajvannal való nem hivatalos kapcsolatainak továbbfejlesztését.

A tárca ezt "a tajvani szeparatista erők felé leadott súlyosan helytelen jelzésként" értékelte.

A pekingi külügyminisztérium kiemelte, hogy Blinken közleménye ellentétes az amerikai kormány saját politikai elkötelezettségével, mely szerint csak kulturális, kereskedelmi és egyéb nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn a szigettel.

"Kína mindig is határozottan ellenezte az Egyesült Államok és Tajvan közötti hivatalos kapcsolatok bármilyen formáját, és határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok bármilyen formában és bármilyen ürüggyel beavatkozzon Tajvan ügyeibe" - áll a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában.

A londoni kínai nagykövetség szombaton hivatalos WeChat-fiókján közzétett közleményében elítélte David Cameron brit külügyminisztert is, miután ő közleményben gratulált Lajnak és pártjának.

"Felszólítjuk az Egyesült Királyságot, ismerje el azt az álláspontot, hogy Tajvan Kína tartománya, óvatosan kezelje a Tajvannal kapcsolatos ügyeket az "egy Kína" elvének megfelelően, és hagyjon fel minden olyan nyilatkozattal, amelyben beleavatkoznak Kína belügyeibe" - olvasható a követség oldalán.

Kína tokiói nagykövetsége szintén tiltakozott a szigetország kormányánál, miután Kamikava Jóko japán külügyminiszter szintén gratulált Lajnak a győzelemhez, "rendkívül fontos partnernek és barátnak" nevezve Tajvant, hozzátéve, hogy a munkakapcsolat Tajpejjel "nem kormányzati alapon" működik.

Főkép forrása:
Freepik (Tajpe, Tajvan)

További cikkek