390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Katalóniában ismét kötelező a maszkviselés

10perc.hu
2024. 01. 10.
Katalóniában ismét kötelező a maszkviselés

Katalóniában szerdától ismét kötelező a maszkviselés minden egészségügyi intézményben, beleértve a kórházakat, szakrendelőket és gyógyszertárakat. Az intézkedés célja a légúti fertőzések terjedésének megelőzése.

A katalán autonóm régió hivatalos közlönyében megjelent rendelkezés szerint mostantól legkevesebb 15 napon keresztül mindenkinek maszkot kell hordania, aki bármilyen kórházba vagy szakrendelőbe belép.

Az intézkedés alól a hat évnél fiatalabb gyerekek mentesülnek.

A döntést az indokolta, hogy az elmúlt hetekben az epidemiológiai adatok az akut légúti fertőzések jelentős növekedését mutatták. A katalán egészségügyi tárcavezető szerint az intézkedés célja a fertőzések visszaszorítása és az egészségügyi intézmények terhelésének csökkentése.

A maszkviselés kötelezettsége nem csak Katalóniában lépett életbe.

Spanyolországban eddig öt további tartományban, Valencia, Murcia, Aragónia és a Kanári-szigeteken hoztak hasonló döntést. A spanyol egészségügyi minisztérium várhatóan az egész országban elrendeli a maszkviselési kötelezettséget az egészségügyi intézményekben.

Az intézkedést az egészségügyi szakemberek is támogatják. A spanyol orvosi kamara szerint a maszkviselés hatékony eszköz a légúti fertőzések terjedésének megelőzésében.

A maszkviselés kötelezettsége várhatóan hamarosan Magyarországon is életbe lép. A magyar kormány egyelőre nem hozta meg a döntést, de a szakértők szerint a hazai járványhelyzet miatt indokolt lenne a bevezetése.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek