Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Meghalt Franz Beckenbauer, a futballegenda

10perc.hu
2024. 01. 08.
Meghalt Franz Beckenbauer, a futballegenda

A játékosként és edzőként is világbajnok Beckenbauer a német labdarúgás ikonja volt, és halála hatalmas veszteség a sportág számára.

Franz Beckenbauer, a német futball egyik legnagyobb alakja, 78 éves korában elhunyt.

Beckenbauer 1945-ben született Münchenben, és 1964-ben mutatkozott be a Bayern München felnőtt csapatában. A bajorokkal négy bajnoki címet, három kupagyőzelmet és egy UEFA-kupát nyert, majd 1977-ben a New York Cosmoshoz igazolt. A Cosmosban Pelé mellett játszott, és két évvel később visszatért a Bayernhez, ahol még egy bajnoki címet szerzett.

A válogatottban mindent elért, 1972-ben Eb-t, 1974-ben pedig vb-t nyert az NSZK színeiben. Játékosként 1972-ben és 1976-ban is megkapta az Aranylabdát, és négyszer választották az év európai labdarúgójának.


Visszavonulása után egy évvel már edzőként mutatkozott be, méghozzá egyből az NSZK-nál, miután a csapat kiesett az 1984-es Eb csoportkörében. Beckenbauer annak ellenére, hogy nem volt semmilyen edzői képesítése, két évre rávb-döntőig vezette a válogatottat, 1990-ben pedig edzőként is világbajnok lett.

Beckenbauer a brazil Mario Zagallo és a francia Didier Deschamps mellett egyike volt annak a három focistának, akik játékosként és edzőként is világbajnokok lettek. Zagallo egyébként éppen három napja, múlt pénteken halt meg.

Beckenbauer halála hatalmas veszteség a német futball számára. A játékosként és edzőként is elért sikerei, valamint karizmatikus személyisége miatt a német labdarúgás ikonjává vált.

Főkép forrása:
DPPI Media/Marcus Brandt (Németország–Spanyolország labdarúgó-világbajnokság elődöntője – Dél-Afrika 2010)
Címkék:
#Labdarúgás

További cikkek