395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Vendégekkel teli panzió gyulladt ki Romániában, többen meghaltak

MTI
2023. 12. 26.

Vendégekkel teli panzió gyulladt ki kedden a dél-romániai Prahova megyében, ahol a frissített jelentések szerint öten bennégtek. A tüzet eloltották, három eltűntet még keresnek a hatóságok, keresésüket éjszaka is folytatják - közölte a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

A News.ro beszámolója szerint a tűz kedden reggel keletkezett Tohani településen. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégek egy részét még keresik.

A ISU frissített adatai szerint a panzióban 26-an tartózkodtak, közülük nyolcat nyilvánítottak eltűntnek. Virgiliu Nanu, Prahova megye prefektusa korábban az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta, hogy öt felnőttet és három gyereket keresnek a tűzoltók.

A hírtelevízió és a Román Televízió (TVR) később arról számolt be, hogy hat személy szénné égett holttestét megtalálták a romok között. Az ISU később pontosította az információt, és közölte: négy felnőtt és egy gyerek holttestét találták meg, további három eltűnt után kutatnak, keresésüket az éjszaka folyamán is folytatják.

Az Agerpres hírügynökség szerint Virgiliu Nanu elmondta: két gyereket és egy fiatal férfit keresnek a hatóságok, de "minimális az esély", hogy még életben találják őket.

Az eddigi információk szerint a tűzvész a kétszintes épület felső szintjén keletkezhetett. Az épületben több szoba és egy étterem volt, ahol előző este összejövetelt tartottak, melyen 26 ember vett részt. A prefektus szerint a tűzvészben a panzió egyik alkalmazottja is meghalt, miközben gyerekeit próbálta kimenteni.

A kormánymegbízott bejelentette: Prahova megye valamennyi panzióját ellenőrzik, hogy rendelkeznek-e tűzvédelmi engedéllyel, és az illegálisan működő létesítmények bezárását szorgalmazzák. Arról is beszámolt, hogy a tragédia helyszínén pszichológusok segítik a hozzátartozókat a történtek feldolgozásában.

A tűzesetben egy 48 éves nő és egy 16 éves fiú enyhébb égési sérüléseket szenvedett, a nő testének 5 százaléka, a fiúénak 8 százaléka égett meg, őket kórházban ápolják.

A lángokat többórás erőfeszítés árán sikerült megfékezni a tűzoltóknak, de a helyszínen maradtak, és a további lehetséges áldozatok után kutatnak. A mentést nehezítette, hogy a tűz hatására az épület tetőzete beomlott, a lángok mintegy ezer négyzetméteren pusztítottak.

A Prahova megyei törvényszéki ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és rongálás gyanújával indított bűnvádi eljárást, a helyszínen a bukaresti országos kriminológiai intézet szakemberei vizsgálódnak.

Az ISU közlése szerint a vidéki vendéglátóhelynek nem volt tűzvédelmi engedélye, legutóbb 2019-ben ellenőrizték a szakemberek, amikor több rendellenességet találtak. Arról nincsenek információk, hogy a működtetők azóta orvosolták-e ezeket.

A román sajtó szerint a leégett panzió tulajdonosa, Cornel Dinicu a 2000-es években a bukaresti alvilág ismert figurája volt, több botrány is fűződik a nevéhez, amelyekben rendőrök és magas rangú politikusok is érintettek voltak.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Románia

További cikkek