Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Vlagyimir Putyin: béke Ukrajnában csak Oroszország céljainak elérése után lesz

10perc/MTI
2023. 12. 14.
Vlagyimir Putyin: béke Ukrajnában csak Oroszország céljainak elérése után lesz

Ezek a célok Ukrajna nácitalanítása, demilitarizálása és semlegessége.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki sajtóértekezletén ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnában csak akkor lesz béke, ha Oroszország elérte céljait a különleges hadműveletben.

Putyin szerint az orosz erők gyakorlatilag a frontvonal teljes hosszában javítják pozíciójukat. A Dnyeper bal partján létesített ukrán hídfőállás fenntartását az embervesztségek miatt "ostobaságnak" és "felelőtlenségnek" nevezte.

Az orosz elnök szerint a Nyugat mindent, amit ígért, megadott Ukrajnának, de ez nem változtat a helyzeten. Az orosz hadsereg pedig csak az ukrán ellentámadás kezdete óta 747 harckocsit és 2300 páncélozott járművet semmisített meg.

Putyin kijelentette, hogy nem lesz szükség újabb mozgósításra Oroszországban, mert szerdáig 486 ezren jelentkeztek szerződéses katonának az orosz hadseregbe. Az orosz költségvetés évente több mint ezer milliárd rubelt fordít az Ukrajnától elcsatolt régiók fejlesztésére.

Az orosz elnök szerint a Fekete-tenger partvidékének és a Krímnek Lenin előtt soha semmi köze nem volt Ukrajnához, Odessza pedig orosz város. Álláspontja szerint a most zajló események egy nagy tragédiához, testvérek közötti polgárháborúhoz hasonlíthatók.

Putyin egy, az Oroszország és a Nyugat közötti viszony helyreállításának esélyére vonatkozó kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy az uniós országok jelentős mértékben elvesztették szuverenitásukat. Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnökről azt mondta, hogy nem oroszbarát, hanem nemzetbarát politikusok, akik a saját hazájuk érdekeit védelmezik.

Putyin a nemzetközi energiaellátás kérdéseiről szólva hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is szállít gázt a nyugati országoknak. Képtelenségnek nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Európa Moszkva hibájából nem kap elég gázt.

A Gázai övezetben zajló eseményeket nagy tragédiának nevezte. Rendkívül fontosnak nevezte az önálló palesztin állam létrehozását. Oroszország kész kórházat nyitni a Gázai övezetben, de Izrael egyelőre nem támogatja ezt.

A Kínával való együttműködés szintjét példátlannak nevezte. Elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom idén 30 százalékkal 220-230 milliárd dollárra nő.

Főkép forrása:
kremlin.ru

További cikkek