Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egyre hevesebb a háború Izrael és a Hezbollah között – A Hamászt svájci bankokon keresztül pénzelik?

10perc.hu
2023. 10. 22.
Egyre hevesebb a háború Izrael és a Hezbollah között – A Hamászt svájci bankokon keresztül pénzelik?

Egyre valószínűbb, hogy minimum kétfrontos háborúba keveredik Izrael, ugyanis a Hamász mellett immár naponta vív komoly csatákat a Hezbollah fegyvereseivel, ráadásul Szíriával is egyre feszültebb a helyzet.

Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést - jelentette a helyi média. Az állam finanszírozza további tizennégy, a határtól 2-5 kilométerre lévő település kiürítését északon, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől.

A konfliktus október 7-i kezdete óta csaknem kétszázezer embert evakuáltak állami finanszírozással, és további százezrek önként menekültek biztonságosabb helyekre a Gázai határ környékéről és az északi határvidékről. Összességében az állampolgárok mintegy két százalékát evakuálták a hatóságok ideiglenesen otthonukból.

A védelmi minisztérium az önkormányzatok és helyi helyhatóságok bevonásával irányítja a kiürítést, melyre azért is van szükség, hogy a hadsereg szabadabban alakíthassa ki védekezési haditerveit. A libanoni határnál az izraeli hadsereg támadást intézett egy, a határ túloldaláról Avivim falu felé páncéltörő rakétákat kilőni készülő terrorista osztag ellen, még a rakéták elindítása előtt.


Izraeli vadászgépek több tucat Hamászhoz köthető katonai célpontot támadtak, melyek közül több sokemeletes épületekben volt    Fotó: ATV


Jonatan Konrikosz, a hadsereg külföldi szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Hezbollah nagyon veszélyes játékot játszik, az északi határon kialakuló eszkalációval a háború felé sodorja Libanont. "Fokozzák a hadihelyzetet, napról-napra egyre több támadást látunk. Az izraeli hadsereg válasza eddig kimért, taktikai volt, és a határhoz közeli területekre korlátozódott" - nyilatkozta.

Mindeközben Izrael az éjszaka folyamán további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen. A légierő szombat estétől több mint háromszáz bombát vetett be.

A vadászgépek több tucat Hamászhoz köthető katonai célpontot támadtak, melyek közül több sokemeletes épületekben volt. Felszámoltak több tucat alagútlejáratot, lőszerraktárat, főhadiszállást és hadműveleti katonai posztot. A hadsereg közleménye szerint a megtámadott terrorista célpontok között voltak olyan mecsetek is, amelyeket a Hamász hadicélokra használt.

Izrael Szíriában megtámadta és megbénította a damaszkuszi és aleppói repülőtereket, nagy erőkkel lőtték a kifutópályákat. Az izraeli média szerint azért mértek csapásokat a szíriai repterekre, mert az izraeli hadvezetés attól tart, hogy fejlett fegyvereket szállítanak át rajtuk Iránból és Irakból Libanonba és Szíriába.


A libanoni határnál az izraeli hadsereg támadást intézett egy, a határ túloldaláról Avivim falu felé páncéltörő rakétákat kilőni készülő terrorista osztag ellen    Fotó: ATV


A gázai terrorszervezet felkészült az izraeli haderő fogadására – nyilatkozta az Indexnek a biztonságpolitikai szakértő. Kis-Benedek József szerint nagy belpolitikai feszültséget okozna, ha az izraeli kormány nem számolná fel a Hamászt és nem tenne meg mindent a túszok kiszabadításáért.

„Nem csoda, hogy az izraeli hadsereg halogatja a gázai bevonulást” – mondta Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértőnek, aki korábban az izraeli magyar nagykövetség katonai attaséja volt, meggyőződése, hogy a városi harcok során rengeteg palesztin és zsidó áldozat lesz.

„A Hamász felkészült az izraeli haderő fogadására, csaknem két évtized alatt a várost egy erőddé alakították át, készülve egy lehetséges ostromra” – mondta a szakértő, aki szerint Gáza alatt egy alagútrendszert építettek ki a muszlim terroristák. Számítani lehet a Hezbollah terrorszervezet offenzívájára is Libanonból, esetleg Szíriából, Iránból vagy Irak síita részéről.


A Hamász felkészült az izraeli haderő fogadására, csaknem két évtized alatt a várost egy erőddé alakították át, készülve egy lehetséges ostromra      Fotó: BBC


Ugyanakkor felmerült a gyanú, hogy svájci bankokon keresztül finanszírozzák a Hamászt. A svájci főügyész bejelentette, hogy az igazságszolgáltatás vizsgálja a Hamász esetleges svájci finanszírozását annak ellenére, hogy az ország nem minősíti a csoportot terrorszervezetnek.

A vizsgálatot "néhány héttel" a Hamász által Izrael ellen október 7-én elkövetett támadások előtt indították el - mondta Stefan Blaettler az SRF svájci közszolgálati rádióban, anélkül, hogy további részleteket közölt volna. A főügyészség később az AFP-nek azt mondta, hogy a vizsgálatot "a Hamász Svájcból történő finanszírozásának gyanúja miatt" indították – írta az ATV.

Az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal ellentétben Svájc nem tiltotta be a Hamászt. Az Izrael elleni bestiális terrortámadás óta azonban a svájci kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedett azért, hogy lépéseket tegyen. Négy nappal a támadás után a kormány közölte, hogy "azon a véleményen van, hogy a Hamászt terrorista szervezetnek kell minősíteni".

Ignazio Cassis svájci elnök két nappal a támadás után azzal érvelt, hogy a kormány csak olyan szervezeteket tilthat be, amelyeket az ENSZ is betiltott. Ennek következtében jelenleg csak az al-Kaida és az Iszlám Állam csoport, valamint néhány kapcsolódó szervezet van betiltva Svájcban. A Hamász betiltására tett összes parlamenti kísérlet eddig kudarcot vallott, de az alsóház egyik bizottsága nemrég új javaslatot terjesztett elő.

Főkép forrása:
BBC
Címkék:
#Hamász

További cikkek