387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Amíg folytatódik a lassú, de biztos ukrán előretörés, addig Moszkva nekiesett Washingtonnak

10perc.hu
2023. 09. 08.
Amíg folytatódik a lassú, de biztos ukrán előretörés, addig Moszkva nekiesett Washingtonnak

Az oroszok szerint az Egyesült Államok szegényített urániumot tartalmazó harckocsilövedékekkel látja el Ukrajnát, ilyenektől nőtt meg a rákos megbetegedések száma a volt Jugoszláviában is.

Noha Moszkva vadul és naponta többször cáfolja, a műholdfelvételek alapján egyértelmű, hogy Ukrajna egyre nagyobb előrehaladást ért el a júniusban megkezdett ellentámadással, amelynek célja az orosz erők által elfoglalt területek visszanyerése. Többek között erről beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Európai Parlamentben.

Az uniós parlament külügyi bizottságában történő meghallgatásán a főtitkár kiemelte: az ukránok fokozatosan teret nyernek, képesek voltak áttörni az orosz erők védelmi vonalait, és haladnak előre, azonban hozzátette, hogy a folyamat lassan halad az orosz erődítmények és aknamezők miatt.

"Soha senki nem mondta, hogy ez könnyű lesz. A történelem során aligha láttunk több aknát a csatatéren, mint amennyit ma Ukrajnában. Nyilvánvaló, hogy az előrehaladás rendkívül nehéz. Azonban fokozatosan haladnak előre, talán nem olyan gyors ütemben, mint vártuk, de naponta néhány száz métert, ami azt jelenti, hogy az oroszok teret veszítenek" - hívta fel a figyelmet Stoltenberg.


Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, az ilyen fegyverektől nőtt meg a rákos megbetegedések száma a volt Jugoszláviában is     Fotó: kremlin.ru


Arról nem ejtett szót, hogy az Egyesült Államok szegényített urániumot tartalmazó harckocsilövedékekkel látja el Ukrajnát. Ugyanis egy újabb, 175 millió dolláros katonai támogatási csomag keretében egyebek között szegényített uránt tartalmazó, 120 milliméteres harckocsilövedékeket szállít Ukrajnának a már megígért 31 darab Abrams páncéloshoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, az ilyenektől nőtt meg a rákos megbetegedések száma a volt Jugoszláviában is. „Ez rossz. Ilyen már történt Európa új történelmében. Ezeket a lövedékeket aktívan használták Jugoszláviában, ennek nagyon-nagyon szomorú következményei voltak, olyanok, amelyeket még nemzetközi szervezetek is feljegyeztek" - hangoztatta Peszkov.

Mint mondta, óhatatlanul ugyanez a helyzet vár majd azokra az ukrajnai területekre is, ahol bevetik őket. Hangsúlyozta, hogy a felelősség ezért az Egyesült Államokat fogja terhelni, ezt mindenkinek tudatosítania kell magában.


Az Egyesült Államok szegényített uránt tartalmazó, 120 milliméteres harckocsilövedékeket szállít Ukrajnának a már megígért 31 darab Abrams páncéloshoz    Fotó: Pentagon


Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az atomsorompó-egyezményről tartott biskeki tanácskozáson cinikusnak és bűncselekménnyel felérőnek nevezte, hogy Washington szegényített urániumot tartalmazó fegyverekkel készül ellátni Ukrajnát.

"Nyilvánvaló, hogy ezeket a saját területükön nem fogják bevetni. Nekik mindegy, hogy ki fogja belélegezni a sugárzó anyagot, hol fog az megtelepedni, milyen következményekkel jár majd azokra nézve, akik most részt vesznek a harcban, és mi lesz az ezeken a területeken élő jövő generációkkal" – mondta a politikus.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram-csatornáján osztotta meg, vajon hazugság-e vagy ostobaság a Fehér Ház azon állítása, hogy a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek nem keltenek radioaktív veszély. Emlékeztetett arra, hogy ahol a szegényített uránt tartalmazó lőszert használták, ott megnőtt a rákos megbetegedések száma.

Rámutatott, hogy ezt a növekedést a NATO Jugoszláviába vezényelt olasz katonáinál is kimutatták, amit egy évekkel később kiadott olasz parlamenti jelentés megerősített. „A mérgező anyagoknak, illetve sugárzásnak kitett 7500 ember közül 372-en meghaltak, ami ötszázalékos halálozási arányt jelent. Kínzó rákos szövődményekben haltak meg: veseelégtelenség, tüdőrák, csontrák, nyelőcsőrák, degeneratív bőrfejlődés, Hodgkin-limfóma, leukémia következtében" - idézte a szóvivő az olasz törvényhozás jelentését.

Főkép forrása:
BBC/Reuters
Címkék:
#Moszkva

További cikkek