386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Atomkatasztrófa fenyeget! Az oroszok helyenként aláaknázták a zaporizzsjai atomerőművet

10perc.hu
2023. 06. 23.
Atomkatasztrófa fenyeget! Az oroszok helyenként aláaknázták a zaporizzsjai atomerőművet

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megerősítette az ukránok bejelentését, ugyanakkor hozzátették, az erőmű hűtőtava viszont nincs aláaknázva.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem talált aknákat a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtavánál, amelyekről az ukrán hírszerzés vezetője tett bejelentést, azt viszont megerősíti, hogy az erőművet helyenként aláaknázták - írta közleményében a NAÜ sajtószolgálata.

„A főigazgató látogatásakor a hűtőtavat is megtekintette, aknát viszont ott az ügynökség tagjai nem észleltek. A NAÜ-nek azonban tudomása van arról, hogy korábban aknákat helyeztek el az erőmű mellett, amint arról az ügynökség korábban be is számolt, valamint a nukleáris létesítmény belsejében is bizonyos területeken" - közölte a NAÜ.

Utóbbit az erőmű biztonsági szolgálata azzal magyarázta, hogy védelmi céllal telepítették a robbanóanyagokat. „Az aknák elhelyezkedését úgy értékeljük, hogy noha a robbanószerkezetek jelenléte nem felel meg a biztonsági előírásoknak, a létesítmény alapvető biztonsági funkcióit nem érinti jelentősen" - jelentette ki Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy épp most zajlik az atomerőmű további aláaknázása, beleértve a hűtőmedencéket is. Szerinte kizárólag a világ reakciójától függ az, hogy a Kreml elszánja-e magát tervének végrehajtására. "Még ma meg kell húzni a világos határvonalat, nyilvánosságra kell hozni a várható következményeket" - hangsúlyozta a tanácsadó.

Főkép forrása:
BBC
Címkék:
#Katasztrófa

További cikkek