387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biztonságossá teszik Romániában a látványos Transzfogarasi utat

10perc.hu/MTI
2023. 02. 21.
Biztonságossá teszik Romániában a látványos Transzfogarasi utat

Az Erdélyt Románia déli részével összekötő, a Fogarasi-havasokon áthaladó mintegy 150 kilométeres magashegyi úton az elmúlt években gyakori volt a kőomlás, ezért biztonsági hálóval vonják be a hegyoldalakat, lejtőket.

Biztonságossá teszik a nyár folyamán Románia leglátványosabb magashegyi útját, a Transzfogarasi (Transfagarasan) utat - közölte kedden a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) Brassó területi igazgatósága.

A beavatkozás a hegyvidéki út legmagasabb részén, a kétezer méternél magasabban fekvő Balea-tó környékén zajlik három veszélyes szakaszon, ahol az elmúlt években állandó volt az omlásveszély.

"Reméljük, hogy ezáltal kellemesebbé tesszük az utazását azoknak, akik a jövőben meglátogatják a Transzfogarasi utat" - fogalmazott a bejegyzésben az állami vállalat.

Három szakaszon nagy ellenállású acélhálóval vonják be a hegyoldalakat, lejtőket, mely kőomlás esetén megakadályozza, hogy megrongálódjon az úttest és az azon közlekedő gépkocsik. A lejtők biztonságossá tétele mellett az út mentén megállóhelyeket is kialakítanak, ahol rövid időre engedélyezik a parkolást.

A hét hónapig tartó kivitelezési munkálatok - mely 17,7 millió lejbe fog kerülni (1,37 milliárd forint) - idején nem kell lezárni a gépkocsiforgalmat a környéken.

A látványos természeti környezete miatt közkedvelt Transzfogarasi út a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze az erdélyi Szeben és a dél-romániai Arges megyét. Legmagasabb pontja 2042 méteren van, télen lavinaveszély miatt le van zárva a gépkocsiforgalom előtt.

Az 1970-es években építtette az egykori kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu katonai szállítási útvonalnak, attól tartva, hogy az 1968-as prágai tavasz után a Szovjetunió Romániát is megszállja.

A mintegy 150 kilométeres úton több mint 800 híd, 28 viadukt és több alagút van, a leghosszabb, 884 méter. A Páring-hegységen áthaladó Transzalpina után ez Románia legmagasabban fekvő magashegyi útja.

A Transzfogarasi út nagyon népszerű a túrázók, motorosok és autósok körében is. Nem véletlen, a világ egyik legjobb autós showjának számító Top Gear régi műsorvezetője Jeremy Clarkson is azt mondta, hogy ez a világ legjobb útja.


Főkép forrása:
10perc.hu (Transzfogarasi út)
Címkék:
#Románia

További cikkek