Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az ukránok születésnapi „ajándéka” Putyinnak: felrobbantották a Krímet Oroszországgal összekötő hidat

10perc.hu
2022. 10. 08.
Az ukránok születésnapi „ajándéka” Putyinnak: felrobbantották a Krímet Oroszországgal összekötő hidat

A kulcsfontosságú hidat 2018-ban maga az orosz elnök avatta fel, míg Volodimir Zelenszkij tanácsadója szerint ez csak a kezdet, addig harcolnak, míg felszabadítják a Krímet.

A február 24-e óta zajló ukrán-orosz háború egyik, ha nem az eddigi legsorsdöntőbb támadására került sor ma reggel. Hatalmas robbanás történt a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő kulcsfontosságú Kercsi-hídon, aminek egy része beomlott a Kercsi-szorosba.

A The Guardian tájékoztatása szerint a robbanást követően a híd mellett húzódó vasúti sínen – a helyszínen készült felvételeken – egy lángoló vasúti szerelvényt lehet látni, ami tartálykocsikból áll. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy azokban mit szállítottak.


A hídról készült képeken hevesen égő tűz látható, amely legalább két vasúti kocsit elborított a hídon lévő vonatból, hatalmas fekete füstoszlop kíséretében, és a párhuzamos közúti híd egyik fele a Kercsi-szorosba omlott. Szemtanúk beszámolója szerint a robbanás hangját kilométerekkel arrébb is hallani lehetett.


A hídról készült képeken hevesen égő tűz látható, amely legalább két vasúti kocsit elborított a hídon lévő vonatból     Fotó: Twitter


A majdnem húsz kilométer hosszú hidat 2018-ban adta át a tegnap 70. születésnapját ünneplő Vlagyimir Putyin orosz elnök, azaz a támadás akár az ukránok születésnapi ajándéka is lehet a számára. A mellette haladó vasúti hidat két évvel később adták át – írta a Guardian.

Az orosz hatóságok közlése szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet. Kiemelték, hogy a hajózást nem akadályozza az eset. Ugyanakkor Kijev nem is titkolja, ki áll a támadás mögött. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mikhajlo Podoljak a saját közösségi oldalán bejelentette:

Krím, a híd, a kezdet. Mindent meg kell semmisíteni, ami az orosz megszállást jelképezi, és mindent vissza kell venni, amit elloptak Ukrajnától.”

 



Főkép forrása:
Twitter

További cikkek