385.65 Ft

355.08 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kitörhet egy új világjárvány? Új vírust azonosítottak Kínában a tudósok

10perc.hu
2022. 08. 10.
Kitörhet egy új világjárvány? Új vírust azonosítottak Kínában a tudósok

Újonnan azonosított vírus a Langya henipavírus, amit rövidítve csak LayV-nek neveznek.

Kínában eddig több tucat esetet regisztráltak hasonló tünetekkel: láz, fáradtság, köhögés, étvágytalanság, izomfájdalmak.

Az új LayV vírust 2018-ban mutatták ki először, de hivatalosan csak a múlthéten azonosították a tudósok. Feltételezések szerint állatokról emberre terjed - írja a Guardian.

A tajvani egészségügyi hatóság jelenleg is figyelemmel kíséri a terjedést. A kutatók vadon élő állatokat teszteltek, és 262 cickány több mint negyedében találtak LayV vírust, ez a megállapítás arra utal, hogy a cickány természetes tározó lehet. A vírust a házikecskék 2%-ánál és a kutyák 5%-ánál is kimutatták.

Wang Linfa, a Duke-NUS Medical School professzora, és a NEJM lap társszerzője szerint „eddig nem voltak végzetesek vagy nagyon súlyosak”, és „nincs szükség pánikra".

A kutatók még nem tudják, hogy emberek között terjedő vírusról van-e szó. Eddig 35 esetet regisztráltak, hasonló tünetekkel, de a minta szűkössége miatt, nem megállapítható az emberről emberre terjedés állapota.

A tajvani központi hírügynökség bejelentette, hogy genomszekvenálást és felügyeleti intézkedéseket vezet be a vírus ellen.

Főkép forrása:
Illusztráció (freepik.com)
Címkék:
#Járvány

További cikkek