Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mianmar: több mint 500 áldozata van már a katonai juntának

10perc.hu
2021. 03. 31.
Mianmar: több mint 500 áldozata van már a katonai juntának

Egyre több állam hívja haza állampolgárait a polgárháború szélére sodródott államból, és egyre több ország függeszti fel a gazdasági kapcsolatait Mianmarral.

A február 1-jei katonai puccs óta múlt hét szombaton, azaz március 27-én zajlott le a mianmari tiltakozáshullám leghalálosabb napja. A hatalmat puccsal a kezébe ragadó junta tömegmészárlással „ünnepelte” – legalább 114 ember vesztette életét a tüntetések során – a Fegyveres Erők Napját. Ugyanis ezen a napon az ország 1945-ös ellenállására emlékezik a japán hadsereggel szemben.

A puccs óta legkevesebb 510 ember halt meg a katonai junta elleni tüntetések leverésére indított műveletekben, és a hadsereg, valamint a rendőrség számára továbbra is tűzparancs van érvényben. Sajtóinformációk szerint az elhunytak negyedét a fegyveres erők kegyetlenül agyonlőtték, és több mint 3000 embert tartóztattak le vagy ítéltek már el a tüntetésekben való részvétel miatt.



A legújabb hírek már arról szólnak, hogy a hadsereg elkezdte bombázni az ország peremvidékeit – főleg a karenek lakta területeket, melynek fegyveresei régóta harcolnak a mianmari hadsereg ellen –, ezzel többezer embert arra kényszerítve, hogy Thaiföldre meneküljön. Ezzel pedig végleg a polgárháború szélére sodródott az ország, ugyanis az elnyomott etnikumok közös fegyveres erőt akarnak létrehozni a juntával szemben.



Thaiföld egyelőre ígéretet tett arra, hogy az emberi jogok figyelembe vételével kezeli majd a menekülthullámot – Prajut Csan-o-csa miniszterelnök bejelentette, felkészültek a menekültek fogadására –, ám bizonyos sajtóértesülések szerint a thaiföldi katonák visszaszorítják Mianmarba a menekülteket.



Mindeközben egyre több ország vezetése szólítja fel az állampolgárait, hogy hagyják el Mianmar területét. A német külügyminisztérium szerint a biztonsági helyzet erősödő kiszámíthatatlansága miatt ajánlatos távozni az ázsiai országból, ráadásul addig, amíg még erre mód és lehetőség van. Az Egyesült Államok kormánya elrendelte, hogy a Mianmarban dolgozó, nem nélkülözhetetlen amerikai tisztviselők és családtagjaik hagyják el az indokínai országot a februári puccs után kialakult biztonsági helyzet miatt. Az eddig mintegy 190 milliárd jen gazdasági segítséget nyújtó Japán pedig felfüggesztette az újabb segélyek folyósítását Mianmarnak.

Főkép forrása:
AFP

További cikkek