Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden szigorítaná a fegyvertartást

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 30.
Biden szigorítaná a fegyvertartást

A demokraták támogatják, míg a republikánusok ellenzik a fegyvertartási törvények szigorítását az Egyesült Államokban.

A fegyvertartásról rendelkező törvények szigorítására szólította fel a Kongresszust a közelmúltban történt atlantai, illetve coloradói, számos emberéletet követelő lövöldözés árnyékában Joe Biden. Az  amerikai elnök kijelentette, minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy garantálhassa az amerikai polgárok biztonságát. Ugyanis az Egyesült Államokban közel 40 ezer ember hal meg évente tűzfegyverek által, míg sokan mások súlyos sebesüléseket szenvednek a fegyveres támadások, valamint az öngyilkossági kísérletek során.

Biden szeretné elérni a támadó jellegű fegyverek, illetve a nagy kapacitású tölténytárak kereskedelmi forgalmazásának betiltását is, szerinte fel kell számolni a joghézagokat, melyek lehetővé teszik a lőfegyveres támadások végrehajtását. „Szenátorként már sikeresen kezdeményeztem egy ilyen irányú törvényt, mely hosszú ideig érvényben volt és jelentősen visszaszorította a tömeggyilkosságok számát. Most is ezt kell tennünk, ez az egyik legjobb eszköz a fegyveres erőszak megelőzése érdekében” – mondta Biden.



Felhívta a Szenátus figyelmét arra, hogy mondjon igent a Képviselőház által nemrég elfogadott két törvénytervezetre, melyek révén szigorítani lehetne a fegyvertartás szabályait. Az elnök szerint ez nem csupán a demokraták által felkarolt kérdés, összamerikai ügyről van szó.

A két, a Képviselőház által már elfogadott törvénytervezet egyike szigorú ellenőrzést írna elő szinte az összes fegyver adásvételének esetére, beleértve a nem hitelesített és a magánszemélyek eladási tranzakcióit is. A másik törvénytervezet az úgynevezett Charlestoni kiskapu felszámolását célozza, mely lehetővé teszi a tűzfegyverek adásvételét egy három napos ellenőrző mechanizmus időbeni lejártát követően. Az új rendelkezés 10 napot biztosítana az ellenőrzésre a tényleges tranzakció előtt.



A republikánusok azonban ellenzik a fegyvertartás szigorítását az államokban. Álláspontjuk szerint a demokraták csorbítanák az emberek jogait a szigorítással, mely nem is lenne megoldás az erőszak visszaszorítására. A szigorítás szenátusi elfogadásához, s ezáltal törvényerőre emelkedéséhez legalább 10 republikánus szenátor támogatására lenne szükség az amerikai törvényhozás felsőházában. Chuck Grassley iowai republikánus szenátor kijelentette: a rendőrséget érintő közelmúltbeli, az ország számos pontján életbe léptetett forráselvonások vezettek az erőszakos cselekmények számbeli növekedéséhez.

„Nem szoríthatjuk vissza az erőszakot professzionális, jól képzett, teljes körűen finanszírozott rendőrség nélkül. A tavaly nyári országos zavargások velejárójaként sok városban meggyengült a rendőrség a támogatások visszafogása következtében. Ez vezetett az erőszakos bűncselekmények számának gyors emelkedéséhez” – fejtette ki véleményét Grassley.



Az iowai szenátor és Ted Cruz texasi republikánus szenátor ellenjavaslata szerint egy olyan, korábban hatályban lévő törvény újbóli bevezetésére lenne inkább szükség, mely kriminalizálná a tűzfegyverek úgynevezett szalmabeszerzéseit, amikor valaki egy, a fegyvervásárlástól eltiltott személy számára vásárol ilyen fegyvereket.

Barack Obama korábbi demokrata elnök szintén azonnali lépésekre szólította fel a törvényalkotókat. „Megszokottá váltak napjainkra az ilyen bűncselekmények országunkban, nem engedhetjük meg, hogy ez a jövőben is így folytatódjon. Úgy kellene iskolába járniuk gyerekeinknek, kikapcsolódnunk és akár istentiszteletre menni polgárainknak, hogy közben ne azon kelljen elmélkedniük, merre próbáljanak menekülni, ha valaki fegyverrel támad rájuk útközben. Élni az életünket anélkül, hogy attól kellene tartanunk, ha elhagyjuk otthonunkat, utolsó utunkra indulunk – áll az Egyesült Államokat két cikluson át vezető egykori elnök által kiadott nyilatkozatban.

Obama számára azért is érzékeny a téma, mert az nbcnews.com szerint elnöksége idején nem tudott áttörést elérni a fegyvertartás szigorítása kérdéskörében. Nyolc éves elnöki periódusa alatt is számos, tömegre irányzott lövöldözés történt az országban.

Főkép forrása:
NBC

További cikkek