391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Észak-koreai hackerek milliárdos csalásai

10perc.hu
2021. 02. 18.
Észak-koreai hackerek milliárdos csalásai

Vádat emeltek három észak-koreai programozó ellen az Egyesült Államokban, amiért számítógépes csalással több mint 1,3 milliárd dollárnyi pénzt és kriptovalutát loptak el bankoktól és különböző cégektől, valamint hollywoodi filmstúdióknak is kárt okoztak.

Mintha igazi akciófilmben lennénk, ám sajnos mindez a valóság. Az észak-koreai katonai hírszerző szolgálat alkalmazásában álló három hacker ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban. A számítógépes bűnözők többek között részt vettek a Sony Pictures Entertainment elleni, 2014. novemberi kibertámadásban, amelynek során a stúdió belső levelezését, forgatókönyveket, megjelentetésre váró filmeket, valamint a cég dolgozóinak és filmsztároknak személyes adatait is ellopták. Ez után azzal fenyegetőztek, hogy erőszakos támadást hajtanak végre mozik ellen, ha a Sony Pictures bemutatja a "The Interview" című vígjátékot, amelyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) két amerikai újságírót bíz meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolásával.



Az MTI washingtoni tudósítója úgy tudja, hogy a vád szerint a hackerek részt vettek a különösen nagy kárt okozó WannaCry 2.0 zsarolóvírus létrehozásában. A 2017-es - 150 országra kiterjedő - kibertámadás első célpontjai között volt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), amelynek informatikai és távközlési rendszerei hosszú órákra leálltak. A támadás miatt számos brit kórházban egy ideig csak a sürgősségi eseteket fogadták, és sok előre tervezett műtétet el kellett halasztani. 2018 és 2020 között Dél-és Délkelet-Ázsiában, Mexikóban és Afrikában bankok számítógépes hálózatát törték fel, és olyan programokat telepítettek, amelyek kriptovaluta-alkalmazásokat céloztak meg.

Az igazságügyi minisztérium közlése szerint egy kanadai-amerikai állampolgár elismerte bűnösségét abban, hogy segített tisztára mosni a hackerek pénzét. Bár a három állítólagos hacker az észak-koreai kormánynak dolgozik, az Egyesült Államok állítása szerint időnként különböző más országokban, köztük Kínában és Oroszországban is állomásoztatták őket.

Főkép forrása:
KCNA

További cikkek