Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tankok a mianmari nagyvárosok utcáin

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 16.
Tankok a mianmari nagyvárosok utcáin

A katonai vezetés tankok és katonák utcára vezénylésével, valamint az internethozzáférés ellehetetlenítésével igyekszik fogást találni a tüntetőkön.

Új erőre kapott a február 1-én a hatalmat puccsal magához ragadó katonai junta elleni, mára már az egész országra kiterjedő tüntetéshullám Mianmarban. Éppen ezért a hadsereg mindent megpróbál, hogy elijessze a tüntetőket, és erőt mutasson a hatalma megtartása érdekében. Min Aung Hlaing tábornok, katonai főparancsnok elsődleges célja az országosan interneten szerveződő Civil Engedetlenségi Mozgalom tevékenységének elfojtása, a tüntetések visszaszorítása.

A katonai vezetés tankok és katonák utcára vezénylésével, valamint az internethozzáférés ellehetetlenítésével igyekszik fogást találni a tüntetőkön. A katonai vezetés a büntető törvénykönyv rendelkezéseinek szigorításával is próbál nyomást gyakorolni: akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat az, aki a kormány, illetve a katonai vezetés ellen felbujtást követ el, vagy akadályozza a hatóságok munkáját az államrend helyreállításában – a CNBC jelentése szerint.



Az Assistance Association for Political Prisoners monitoring csoport közlése szerint a február elsejei katonai hatalomátvétel óta a junta legalább 400 tüntetőt tartóztatott le, közöttük számos munkást, akik élen járnak a hatalomellenes megmozdulásokban. A NetBlocks helyzetértékelő csoport úgy tudja, hogy az életbe léptetett információs cenzúra következtében a korábban megszokott érték 14 százalékára zuhant az internethez kapcsolódni képes személyek számaránya.

A mianmari tüntetők felveszik a kesztyűt: az internet blokkolása, a katonaság utcai megjelenése ellenére az elmúlt hétvégén nagy tömegek demonstráltak a nagyvárosok utcáin, és ami még szembe  tűnőbb, a távoli, eldugott falvak lakosai is lázadnak már a puccsisták ellen. A több százezres nagyságrendű tüntetések tizedik napja zajlanak Mianmar-szerte. Az ország számos pontján az emberek a környéküket megfigyelő csoportokat hoznak létre. Ezek feladata a közösségek monitorozása a civil ellenálláshoz csatlakozók letartóztatásának megelőzése érdekében.



„Senkiben nem bízunk ezekben az időkben, különösen nem azokban, akik egyenruhát viselnek”- mondta el Myo Ko Ko, egy yangoni járőrcsoport tagja az AFP hírügynökség tudósítójának. Yangon központi vasúti pályaudvara közelében a tüntetők farönkökkel zárták el az utat a rendőrségi járművel elől, akik a sztrájkoló vasúti munkásokat szándékoztak újra munkába állítani. A déli Dawei városban kilenc rendőrtiszt elhagyta egységét, és csatlakozott a tüntetőkhöz a helyi média beszámolója szerint.

Aung San Suu Kyi asszony, az ország korábbi demokratikus vezetője, a civil államfő, illetve Suu Kyi pártjának számos tisztségviselője szintén őrizetben van. A korábbi Nobel-békedíjas Suu Kyi teljesen el van zárva a külvilágtól, az amerikai nagykövetség sem tud kapcsolatba lépni vele a puccs kezdete óta. A mianmari hadsereg, a Tatmadaw egy mindössze egy évtizedes múltra visszatekintő, épp hogy szárba szökkenő demokráciát tapos el lánctalpasaival.



A junta egyelőre ellenáll a nemzetközi közösség nyomásának is, mely követeli a demokratikusan megválasztott korábbi vezetés hatalomba való visszahelyezését. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága sürgősségi ülését követően felszólította a rezsimet a fogva tartott vezetők azonnali szabadon bocsátására, illetve hatalomba való visszahelyezésére. A mianmari hadsereg hagyományos szövetségesei, Oroszország és Kína ugyanakkor elzárkózott a dokumentumtól. Álláspontjuk szerint ez beavatkozás Mianmar belügyeibe. A junta ragaszkodik álláspontjához, mi szerint jogszerűen ragadta magához a hatalmat, amelyre a bábáskodásukkal korábban elfogadott alkotmány egyébként feljogosítja őket. Felszólították az országban tartózkodó újságírókat, hogy ne nevezzék puccsnak a hatalomátvételt tudósításaik során.

Főkép forrása:
CNBC/AFP

További cikkek