Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megszavazták Trump alkotmányos felelősségre vonását

10perc.hu
2021. 02. 10.
Megszavazták Trump alkotmányos felelősségre vonását

Az Egyesült Államok kongresszusának szenátusa megszavazta, hogy a korábbi amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása (impeachment) nem sérti az alkotmányt.

Úgy tűnik, elnöki tevékenykedésével tényleg történelmet írt Donald Trump. Ugyanis a republikánus politikus ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A Capitolium falai között most a szenátus ült össze, ahol első lépésként arról szavaztak, hogy alkotmányos-e a Trump felelősségvonását elősegítő eljárás.

A szenátus végül megszavazta, hogy alkotmányos az impeachment – amelyet tíz republikánus párti képviselő is támogatott a 222 demokrata párti honatya mellett –, így ma a vád érveinek ismertetésével folytatódik a tárgyalás. A szenátus vezetői abban állapodtak meg, hogy mindkét fél 16 órát kap érveinek bemutatására, napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták ma és csütörtökön, Trump ügyvédei, akik alkotmányellenesek nevezték a volt elnök felelősségre vonási eljárását, és a tárgyalást "politikai színjátéknak" nyilvánították, pedig pénteken és szombaton kapnak szót. Később lesz alkalma a szenátoroknak kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek.



Amennyiben a volt elnököt elítélnék, elveszítheti a neki járó juttatásokat és a szenátus egy utólagos szavazást tarthatna arról, hogy Donald Trump soha többet ne indulhasson újra elnökválasztáson. Ellentétben a felelősségre vonási eljárással, ebben az esetben csak a szenátus egyszerű többségére lenne szükség.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek