Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Háborús bűnös Dominic Ongwen

10perc.hu
2021. 02. 04.
Háborús bűnös Dominic Ongwen

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűntettekben és háborús bűncselekményekben bűnösnek mondta ki Dominic Ongwen ugandai hadurat, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű, brutális támadásairól hírhedt ugandai gerillacsoport egyik alvezérét.

Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át rettegésben tartotta az LRA, amelynek tagjai Dominic Ongwen vezetésével gyerekeket raboltak el, akiket katonai szolgálatra köteleztek, és szexuális rabszolgaként tartottak fogva, gyakran megcsonkítva áldozataikat. Ongwen 2015-ben feladta magát a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó amerikai erőknek, később átszállították Hágába.



A Joseph Kony ugandai hadúr – őt egyelőre nem sikerült elfogni – vezette milícia egykori alvezérét az ellene felhozott hetven vádpontból hatvanegyben - köztük gyilkosságok és nemi erőszak, kínzás és fosztogatás elkövetésében - bűnösnek találta a hágai testület, amely ma hirdetett ítéletet. A 45 éves volt hadúrra kiszabott ítéletet - várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetést - egy későbbi időpontban jelenti be a bíróság. A testület bírái szerint Ongwen, annak ellenére, hogy őt magát gyermekkorában elrabolta és erőszakkal besorozta az LRA, szabad akaratából, tudatosan követte el a bűncselekményeket 2002 és 2005 között.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek