391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin: „Nem az én palotám!

10perc.hu
2021. 01. 25.
Putyin: „Nem az én palotám!

Egy moszkvai találkozón megszólalt az orosz elnök a Fekete-tenger partján lévő uradalommal és az ott található ingatlanokkal kapcsolatban, és tagadja, hogy az övé lenne.

Végre-valahára megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal a videóval kapcsolatban, amit Alekszej Navalnij ellenzéki politikus hozott nyilvánosságra, miután hazatért Németországból és a hatóságok azonnal letartóztatták. Putyin  ma egy diákokkal való találkozón végre megszólalt az ügyben, és határozottan tagadta, hogy az övé lenne az a titkos palota a Fekete-tenger partján.

„Semmi, amire ott a filmben rámutattak, nem a tulajdonom, és nem volt sem az én tulajdonom, sem a rokonaim tulajdona. Soha” – mondta hallgatóságának Putyin.



A Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) január 19-én közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Putyin egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az angol feliratos anyagot hétfő kora délutánig több mint 86 millióan nézték meg a YouTube-on.

Mindeközben az orosz sajtó megírta, hogy a hétvégi, Navalnij-párti tüntetéssorozaton a hatóságok több mint 3000 embert tartóztattak le. Hosszú idő után ez volt a legnagyobb ellenzéki megmozdulás az országban: volt, ahol csak több százan, de például a nagyvárosokban, mint Moszkva és Pétervár, több ezres tömeg tüntetett a putyini rendszer ellen. A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint 3134 embert - ezen belül Moszkvában 1201-et, Szentpéterváron pedig 471-et - állítottak elő. A tüntetők mindkét nagyvárosban áttörték a kordont, a rendőrök erőszakot alkalmaztak. A fővárosban átmenetileg őrizetbe vették Julija Navalnaját, az ellenzéki politikus feleségét.



Az Európai Unió, valamint számos ország és politikus elítélte a hatóság erőszakos fellépését. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében elítélte a hatósági tilalom ellenére tartott aznapi oroszországi tüntetések számos résztvevőjének őrizetbe vételét és az ellenük alkalmazott szerinte aránytalan erőszakot. Üzenetében Borrell hangsúlyozta, hogy az uniós külügyminiszterek videókonferenciáján feltétlenül tanácskozni fognak válaszlépésekről.

A lengyel államfő szerint az Európai Uniónak erősebb - akár a Gazprom orosz gázipari óriáscég európai tevékenységére is kiterjedő - szankciókat kellene bevezetnie Oroszországgal szemben az Alekszej Navalnij ellenzéki politikussal szembeni bánásmód miatt. Andrzej Duda a Financial Timesnak adott, a londoni üzleti napilap mai kiadásában megjelent interjúban kijelentette: teljesen indokolt szóba hozni a Moszkvával szembeni további szankciók lehetőségét, tekintettel egyrészt a Navalnijjal szembeni fellépésre, másrészt a továbbra is megoldatlan georgiai és ukrajnai konfliktusokban játszott orosz szerepre.

Oroszország visszautasít minden bírálatot, ugyanakkor bejelentette, a belügyeibe való közvetlen beavatkozásnak tekinti a moszkvai amerikai nagykövetségnek a zavargásokkal kapcsolatban megjelent közleményeit. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint az amerikai misszióvezető figyelmét a moszkvai külügyi tárcánál felhívták arra, hogy a követségi közleményekben be kell tartani a diplomáciai normákat. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes tiltakozását fejezte ki John Sullivan amerikai nagykövetnek az Oroszországban jóváhagyás nélkül megtartott tüntetésekről elhangzott washingtoni kijelentések miatt.

Főkép forrása:
Fotó: Twitter/Kevin Rothrock

További cikkek