Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Itt az első kánikula! Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

10perc.hu
2023. 06. 21.
Itt az első kánikula! Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

A legmelegebb időszakban - kiemelten 11 és 15 óra között - lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, ezen kívül javasolják a napi többszöri, langyosvizes zuhanyozást.

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe szerdán nulla órakor, ezt péntek éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos az ország egész területére. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű, és a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A kánikula idején - kiemelten 11 és 15 óra között - lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, ezen kívül javasolják a napi többszöri, langyosvizes zuhanyozást.


A kánikula idején - kiemelten 11 és 15 óra között - lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen és igyunk sokat      Fotó: Freepik


A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra figyelmeztet, szerdán az UV-index az ország egész területén meghaladja a 7-es értéket.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek