Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mutatjuk, hogy lehet ingyenes bankszámlája egy magyar nyugdíjasnak

10perc.hu
2024. 05. 10.
Mutatjuk, hogy lehet ingyenes bankszámlája egy magyar nyugdíjasnak

Mintegy 2 millió magyar kap jelenleg öregségi nyugdíjat Magyarországon, rajtuk kívül további 400 ezren részesülnek megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban, hozzátartozói nyugellátásban, életkoron alapuló ellátásban és egyéb járandóságban.

Kinek ne jönne jól évi 42 ezer forint megtakarítás úgy, hogy ehhez még csak le sem kell mondania semmiről. Egy átlagos magyar nyugdíjasnál, aki a KSH szerint 230 ezer forintból él, biztosan lenne helye ennek az összegnek. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a fizetős bankszámla helyett ingyeneset választunk. Jó hír, hogy ehhez még csak magas összegű nyugdíjra sincs szükség – tudta meg a Bankmonitor.

Bármekkora összegű nyugdíjat is kap azonban valaki, ha van esély valamekkora összeget megtakarítani, érdemes élni a lehetőséggel. Különösen akkor, ha ezt fájdalommentesen, lemondások nélkül lehet megtenni. Ilyen lehet például a bankszámla, hiszen az idősek többsége már ide kapja a nyugdíját, aminek egyik fontos előnye az, hogy így hamarabb megérkezik a pénz, mintha postás hozná ki.

Persze egy számla költsége az átlagosnak számító évi 42 ezer forintnál lényegesen magasabb is, ehhez elég pár „hibát” elkövetni.

Ilyen lehet például az, ha elmulasztunk nyilatkozni arról, hogy melyik bankszámlánknál vennénk igénybe az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget. Ebben az esetben a készpénzfelvételért máris fizetni kell, ami éves szinten akár 15-25 ezer forint felesleges kiadást jelenthet.

Az is „pénzszórás”, ha valaki 150 ezer forint feletti nyugdíjat kap, és azt egy összegben kiveszi a hó elején, mert ilyenkor a 150 ezer forint feletti részhez arányaiban drágán juthat hozzá. Ha például a 230 ezer forint átlagnyugdíj összegét vesszük fel egyszerre ATM-ből, akkor 80 ezer forint után díjat kell fizetnünk, ami például az MBH Bank saját készülékeinél 1 000 forint feletti kiadással jár (561 Ft + 0,6%). Ez pedig egy év alatt már 12 ezer forintot meghaladó költség.

Ha mindenképpen készpénz kell, és nem elég a jogszabályban ingyenesen biztosított havi 150 ezer forint, akkor a számlák egy részénél segíthet, ha a jogszabályi ingyenesség helyett a bank saját, egyedi ajánlatát választjuk. A CIB ECO és az UniCredit Partner Aktív Nulla számláknál például abban az esetben, ha lemondunk a jogszabályi ingyenességről, az adott hónap első készpénzfelvétele ingyenes lesz.

Jelentős megkötés ugyanakkor, hogy míg a jogszabályi lehetőség bármelyik bank ATM-jénél kihasználható, a CIB és az UniCredit ajánlata kizárólag a bankok saját automatáira vonatkozik.  A Raiffeisen Premium Banking számla ennél is tovább megy, itt év végéig az első két készpénzfelvétel ingyenes, függetlenül attól, melyik pénzintézet működteti a készüléket.

A teljesen ingyenes bankszámlák mindegyikénél elvárás, hogy meghatározott összegű, rendszeres jóváírás érkezzen a számlára.

Bankja válogatja, hogy ennek jövedelemnek kell lennie, vagy mindössze annyi az elvárás, hogy az adott összeg külső helyről érkezzen. Az öregségi nyugdíj mindkét esetben megfelelő lehet, amennyiben az összege eléri a megadott értékhatárt.

Az UniCredit Partner Aktív Nulla Csomag esetében például mindössze 75 ezer forint az elvárt jóváírás összege, míg a CIB ECO bankszámlánál a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegnek, vagyis jelenleg 177 400 forintnak kell minden egyes hónapban a számlára érkeznie. Ennél a két számlánál a jóváírás akár több tételben is érkezhet, a kikötés mindössze annyi, hogy a saját számlák közötti átvezetés és a készpénzes befizetés nem számít bele.

Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlánál az elvárt 225 ezer forint havi jóváírás kizárólag jövedelemként érkezhet, de ahogy már írtuk, ez a legalább a KSH által meghatározott illetményt kapó nyugdíjasok számára nem akadály.

A Raiffeisen Bank magasabbra tette a lécet: a Premium Banking számlacsomagnál jelenleg legalább 400 ezer forintnak kell havonta egy összegben a számlára érkeznie ahhoz, hogy ingyenesen legyen használható.

Ez alapján a 230 ezer forintos átlagnyugdíjjal az ingyenes ajánlatok közül a CIB ECO, az UniCredit Partner Aktív Nulla és az Erste Privilégium 2.0 Partner számla lehet elérhető.

További cikkek