Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Van főállásod, de mellette egyéni vállalkozó vagy? 2025-től akkor is kötelező lesz fix járulékot fizetned

10perc.hu
2023. 11. 09.
Van főállásod, de mellette egyéni vállalkozó vagy? 2025-től akkor is kötelező lesz fix járulékot fizetned

Az egyéni vállalkozóknak még akkor is havi szinten tízezres, éves szinten százezres összeget kell fizetniük, ha amúgy a főállásuk után már minden járulékot megfizettek.

Hamarosan megszavazza a parlament az őszi adócsomagot, amely a 2024-es adóváltozásokat tartalmazza. Kezdésnek azonban jöjjön egy olyan változás, amely csak jövő év januárjától érkezik, de akkor nagyon sokakat érint.

2025-től a főállású egyéni vállalkozók mellett a mellékesben, többes jogviszonyban dolgozó egyéni vállalkozóknak is kötelező lesz havonta fix járulékot fizetni – szúrta ki elsőként a Magyar Narancs. Ez a változás mindenkit érint, aki a főállása mellett vállalkozói jogviszonyban keres egy kis mellékest, például futárkodik, fordít vagy magánórákat ad, és ezt legálisan teszi.

Ennek alapja az úgynevezett diktált járulékalap, amely a minimálbér 30 százaléka lesz, vagyis az egyéni vállalkozóknak még akkor is havi szinten tízezres, éves szinten százezres összeget kell fizetniük, ha amúgy a főállásuk után már minden járulékot megfizettek.


A főállású egyéni vállalkozóknak 2025-től megszűnik az emelt járulékalap: nem a garantált bérminimum vagy a minimálbér 112,5 százaléka után kell szochót fizetniük, hanem a minimálbér után   Fotó: Freepik


A Magyar Narancs konkrét összeget is írt – aktuális számokból kiindulva havi 22 ezer forintot –, de a Telex által megkérdezett adószakértő ennél kisebb összeggel, hozzávetőleg a cikkben szereplő szám 60 százalékával kalkulált. Ez a kötelező minimum járulék tehát a főállású vállalkozók életében nem hoz változást.

Sőt, ők annyi könnyítést is kapnak, hogy 2025-től megszűnik az emelt járulékalap. Vagyis nem a garantált bérminimum vagy a minimálbér 112,5 százaléka után kell szochót fizetniük, hanem csak a minimálbér után, de az úgynevezett többes jogviszonyban működő vállalkozóknak újdonság lesz a kötelező fizetnivaló.

Nekik ugyanis a főállásukban biztosítotti státuszuk rendezett – a munkáltató fizeti a szochót utánuk alkalmazottként, illetve munkavállalóként ők maguk a tb-járulékot –, de egyfajta pluszsápként az állam 2025-től a melléktevékenységben végzett vállalkozói tevékenységük után is előír havonta fizetendő járulékterhet.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek