Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mert Magyarország jobban teljesít… Milliókat keresnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványokba ültetett vezetők

10perc.hu
2023. 10. 20.
Mert Magyarország jobban teljesít… Milliókat keresnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványokba ültetett vezetők

A legtöbb pénzt a Mathias Corvinus Collegiumnál fizették ki az alapítvány vezetőinek, összesen 262 millió forintot.

Összesen több mint 3,1 milliárd forint tiszteletdíjat vettek fel tavaly a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetői - írja a 24.hu az alapítványok éves beszámolói alapján. A kormány összesen 35 vagyonkezelő alapítványt hozott létre az elmúlt években. Minden alapítványban öt kurátor és három felügyelőbizottsági tag van, így átlagosan közel egymillió forintos tiszteletdíjban részesülhetett az összesen 280 vezető.

A legtöbb pénzt a Mathias Corvinus Collegiumnál (MCC) fizették ki az alapítvány vezetőinek, összesen 262 millió forintot. Ez pedig ami azt jelenti, hogy a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok átlagosan több mint 2,5 millió forintnyi tiszteletdíjban részesültek havonta.


Nem éppen apróért "végzik a dolgukat" a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok    Fotó: Freepik


Az egyetemi alapítványok közül 184,4 millió forinttal a Testnevelési Egyetem volt a legjobban fizető hely, ahol a kuratóriumi tagok 2,4 milliót vehettek fel átlagosan havonta, az fb-tagok pedig 1,1 millió forintot.

A beszámolók szerint a legtöbb pénzt főigazgatóként Schmidt Mária kapta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítványtól, tavaly összesen 54,9 millió forintot kapott, ami havi bontásban 4,6 millió forint. Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára sem járt rosszul, hiszen összesen 35,4 millió forintos tiszteletdíjban részesült az Áder János alapította Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványtól.

Összesen két olyan vagyonkezelő alapítványt talált a portál, ahol a kurátorok és az fb-tagok sem veszik fel a pénzt: az egyik a Soproni Egyetemért Alapítvány, a másik pedig a Közép-európai Oktatási Alapítvány.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek