395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jövőre vajon kinek kell és kinek nem illetéket fizetnie az ingatlanok után?

10perc.hu
2023. 07. 19.

A lakásvásárlások illetékének sorsáról, illetve az illetékmentességről még nem született döntés.

Tisztázódott tehát, hogy mi lesz a sorsa a legtöbb lakástámogatásnak. Van azonban még egy támogatási forma, amelynek sorsa bizonytalan, ez pedig az illetékmentesség. Jelenleg a CSOK támogatás igénybevételével vásárolt ingatlanok után nem szükséges illetéket fizetni.

Ez sem elhanyagolható kedvezmény, egy 50 millió forint értékű lakás vásárlásánál ugyanis ez a támogatás 2 millió forint kedvezményt jelent. Alapesetben ugyanis a vételár 4 százalékát teszi ki az illeték.

Idén a gyerekek után járó vissza nem térítendő támogatás kihasználásával az illeték megfizetése alól is mentesülhetünk. Ez az idei évben igaz is, ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is automatikusan teljesülni fog ez az aranyszabály.

A „1990. évi XCIII. törvény az illetékekről” ugyanis az alábbiakat tartalmazza a kérdéssel kapcsolatban:

„lakás tulajdonjogának, lakás tulajdoni hányadának az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályos 1. § a) pontja, vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályos 1. § (2) bekezdése szerinti családi otthonteremtési kedvezmény (a továbbiakban együtt: családi otthonteremtési kedvezmény) felhasználásával történő megszerzése.”A jogszabály pontosan nevesíti, hogy melyik kormányrendelet alapján felvett lakástámogatás esetén jár nekünk az illetékmentesség. A 16/2016-os kormányrendelet szól az új lakásokhoz kapcsolódó támogatásokról, míg a 17/2016-os kormányrendelet írja le a használt lakásokhoz kapcsolódó támogatásokat. Legalábbis a jelenleg elérhető CSOK támogatásokról ez a két jogszabály rendelkezik.

Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a jövő évtől a kistelepüléseken elérhető lakástámogatásokról egy másik kormányrendelet ír. Egészen pontosan a „302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelete a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról” megnevezésű rendelet szabályozza a jövő évtől elérhető kedvezményeket.

Azt láthatjuk, hogy az illetékmentességet is tartalmazó törvény ezt a rendeletet nem nevesíti. Nem is nevesítheti, hiszen amikor szövegezték még nem létezett ez a lakástámogatásokról szóló szabály. Módosítani kell a törvényt – be kell emelni az illetékmentességre jogosító támogatások közé az új rendeletet is – ahhoz, hogy az illetékmentesség a jövő évben is érvényes legyen a lakástámogatásokra.

Erről még nem hallhattunk bejelentést, könnyen elképzelhető, hogy az év második felében erre sor kerülhet. Ugyanakkor ezen lépés nélkül a jövő évtől a CSOK-hoz kapcsolódó illetékmentesség megszűnik.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek