388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nincs adókedvezmény? Senkinek sem kellenek az életbiztosítások…

10perc.hu
2023. 02. 07.
Nincs adókedvezmény? Senkinek sem kellenek az életbiztosítások…

Ezzel szemben viszont pörögnek a nyugdíjbiztosítások, ugyanis ezzel jelentős szja-jóváírás is jár, így ezen megtakarítások értékesítése szépen nőtt.

Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az év végén mindössze 2335,6 milliárd forintnyi megtakarítás volt életbiztosításokban, ami 77,6 milliárd forinttal kevesebb, mint 2021 végén. Mind a hagyományos vegyes, mind a befektetési egységhez kötött (unit linked) konstrukciók tartalékai csökkentek. Előbbiben 712 milliárd, az utóbbiban 1623,5 forint volt az év végén.

Két tényező is közrejátszott a visszaesésben. A nagyobbik csapást a piacok mérték az életbiztosításokra, az állampapírpiac tavalyi rossz teljesítménye és a tőzsdék esése kedvezőtlen hatással volt a tartalékokra.


Nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat      Fotó: Freepik


A jegybanknak kilenc havi adatai vannak arról, mennyit csökkent árfolyamértéken az életbiztosítások állománya, és szeptember végéig már csaknem 160 milliárd forint volt a veszteség. Ezt a friss befizetések - kilenc hónap alatt mintegy 85 milliárd forint - nem tudták kompenzálni.

A másik fejtörést az okozhatja a biztosítóknak, hogyan adjanak el bármilyen életbiztosítást, ha az nem adókedvezménnyel támogatott nyugdíjcélú megtakarítás vagy egészségbiztosítás. A jegybanki adatok szerint ezen a téren nem sok sikert érnek el.


A nyugdíjbiztosítások persze jól mennek, és az egészségbiztosítás szerződések száma is dinamikusan nőtt      Fotó: Freepik


Hiába nőtt 22 ezerrel szeptember végéig a nyugdíjbiztosítási szerződések száma, az életbiztosításoké összességében véve még így is 24 ezerrel csökkent. A vegyes életbiztosításoké 5 ezerrel 193 ezer darabra, a unit linked szerződéseké pedig 19 ezer darabbal 618,5 ezerre.

A nyugdíjbiztosítások persze jól mennek, és az egészségbiztosítás szerződések száma is dinamikusan nőtt, szeptember végére meghaladta a 7500 darabot, miközben a díjbevétel 2021-hez képest több mint 40 százalékkal 5,7 milliárd forintra ugrott, de ez a teljes életbiztosítási volumenen belül még mindig alacsonynak számít.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek