Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ha továbbra is mélyrepülésben marad a forint, jöhet a fizetések euróban történő utalása

10perc.hu
2022. 08. 28.
Ha továbbra is mélyrepülésben marad a forint, jöhet a fizetések euróban történő utalása

Az euró régóta jelen van Magyarországon, mint fizetőeszköz, ráadásul majd egy hónapja a cégek már a társasági adót és az iparűzési adót is befizethetik euróban vagy dollárban.

A forint immár több mint látványos mélyrepülése szinte megállíthatatlan, tegyen bármit is a Magyar Nemzeti Bank – a végtelenségig nem lehet kamatokat emelni –, így nem kizárt, hogy a forint melletti második fizetőeszközként már most is jelen lévő euró fontos szerepet kaphat Magyarországon.  

Bod Péter Ákos, a jegybank korábbi elnöke az ATV Híradónak elmondta, az is felmerülhet a jövőben, hogy a fizetéseket euróban utalják. Ez nem lenne meglepő azok után, hogy az ingatlanpiacon, a nyersanyagoknál vagy az autó-kereskedelemben már most is egyre gyakrabban euróban szerepeltetik az árakat.

A fentiekre jó példa Horvátország, ahol januártól bevezetik az eurót, ott az átállást megelőzte egy hosszú időszak, amikor a horvát kuna mellett - főleg az idegenforgalom miatt - egyfajta árnyékvalutaként már jelen volt fizetőeszközként az euró is.



„A törvényes fizetőeszköz a forint, de a gazdaság korábban is használta, főleg vállalati körben, de hát lakossági körben is voltak devizahitelek” – állította a közgazdász. Hozzátette, a vállalatok között, főleg ha nagy értékű vagy hosszú lejáratú ügyletről van szó, az euró régóta jelen van, mint fizetőeszköz. Sőt, majd egy hónapja a cégek már a társasági adót és az iparűzési adót is befizethetik euróban vagy dollárban.

„Jellemzően két szegmensben szokott nagyon gyakran eurós ármeghatározás történni: ez a prime, úgynevezett luxusingatlanoknak a piaca, másrészt a fővárosi, jellemzően belvárosi bérleti piac, hiszen ennél a két szektornál van a leggyakrabban akár az eladói, vagy akár a vevői, bérleti oldalon külföldi állampolgár” – magyarázta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek