411.13 Ft

394.86 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A világ legveszélyesebb gyümölcse

10perc.hu
2024. 11. 24.
A világ legveszélyesebb gyümölcse

Első pillantásra teljesen ártalmatlannak tűnik, de a világ legveszélyesebb gyümölcsének tartják a manszanilyafa termését.

Az Észak-Amerika déli részén, Dél-Amerika északi területein és a Karib-térségben honos fa nemcsak a Guinness Rekordok Könyvében kapott helyet a világ legmérgezőbb fájaként, hanem az emberek által is régóta rettegett növényként tartják számon - írta a Drive.

A fa rejtett veszélyei

A manszanilyafa gyümölcse, amely egy apró almára emlékeztet, gyakran kevésbé veszélyes növények között bújik meg, például tengerparti mangófák árnyékában. Kolumbusz Kristóf a „halál almája” névvel illette, és a történelmi források szerint már akkoriban is tudták, hogy halálos következményekkel járhat a fogyasztása.

Nemcsak a gyümölcs, hanem maga a fa is életveszélyes. „A törzsében található nedű például annyira toxikus és savas, hogy már egy érintéstől hólyagok, égési sérülések keletkezhetnek rajtunk, ha pedig a szemünkbe kerül, meg is vakulhatunk tőle.” Még az is veszélyes lehet, ha esőben a fa alatt keresünk menedéket, mivel a nedv az esőcseppeken keresztül is érintkezhet bőrünkkel, hólyagosodást és égési sérüléseket okozva.

Ha valaki balszerencséjére mégis megkóstolja a manszanilyafa termését, súlyos következményekre számíthat. „Szánkban égető érzést, vérzést és hólyagokat tapasztalhatunk, torkunk pedig felduzzadhat, lenyelése pedig jó esetben valamilyen bakteriális fertőzést eredményez.” A fa még elégetve is veszélyes, mivel a felszabaduló füst vakságot okozhat.

Néhány állatra nem ártalmas

Érdekes módon, míg az emberek számára a manszanilyafa gyümölcse tiltott gyümölcsnek számít, bizonyos állatok, például leguánok és tücskök gond nélkül fogyaszthatják. Egyes fajok a fa ágain is képesek megélni, teljesen rezisztensek a toxikus hatásokra.

Hol találkozhatunk a fával?

Európában a manszanilyafa nem őshonos, így szerencsére nem kell attól tartanunk, hogy természetes úton elterjed. Csak mesterséges telepítések révén fordulhat elő, ezért inkább a fent említett trópusi és szubtrópusi régiókban találkozhatunk vele. Az almás pitéhez tehát biztonságosabb gyümölcsöket ajánlott választani, különösen, ha olyan helyen járunk, ahol a manszanilyafa is megterem.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek