Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar Péter a Závecz friss kutatása után: Lőtávolság

10perc.hu
2024. 10. 12.
Magyar Péter a Závecz friss kutatása után: Lőtávolság

A Závecz Research friss kutatása szerint csökken a különbség a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága között, több társadalmi csoportban már az ellenzék vezet.

A Závecz Research szeptember végi, október eleji közvélemény-kutatása szerint tovább szűkült a különbség a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága között. Míg augusztus végén még 6 százalékpont választotta el a két pártot, most ez az érték 4 százalékpontra csökkent. A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 26-ról 25 százalékra mérséklődött, miközben a Tisza Párt tábora 20-ról 21 százalékra nőtt.

A kutatás alapján a Fidesz jelenleg körülbelül háromszázezerrel több szavazót tudhat maga mögött, mint a Tisza Párt. A Demokratikus Koalíció (DK) 5, a Mi Hazánk 4, a Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A politikai paletta többi szereplője alacsony, 1-2 százalékos támogatottsággal bír, míg a pártnélküliek aránya emelkedett 29-ről 32 százalékra.

A biztos szavazók körében is szoros a verseny

A biztosan szavazók között is hasonló tendencia figyelhető meg: a Fidesz támogatottsága 39 százalék, míg a Tisza Párt 35 százalékon áll. Ebben a csoportban a DK 7 százalékos támogatottsággal átlépné a bejutási küszöböt, míg a Mi Hazánk szintén esélyes lenne a parlamentbe kerülésre 5 százalékkal. A Kétfarkú Kutyapárt 4, a Momentum pedig 3 százalékon áll.

Tovább szűkült a különbség a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága között

Egyes társadalmi csoportokban előnyben a Tisza Párt

A kutatás szerint egyes társadalmi és demográfiai csoportokban a Tisza Párt már megelőzte a Fideszt. Különösen a 40 év alattiak körében szoros a verseny: itt a Tisza 28 százalékon áll, míg a Fidesz támogatottsága 20 százalék. A fővárosban is előnyben van az ellenzéki párt, 20 százalékos támogatottsággal, míg a Fidesz itt 16 százalékot ér el. Érdekesség, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) is viszonylag jól szerepel a fővárosban, 13 százalékos támogatottsággal.

Az érettségizettek, a diplomások, a 40-50 évesek, valamint a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban élők körében a két párt támogatottsága lényegében azonos, ami a Tisza Párt erősödését jelzi ezen csoportokban.

Fidesz előny a vidéki és idősebb választók körében

Bár a Tisza Párt több területen is felzárkózott, a Fidesz továbbra is vezet a 60 év felettiek körében, ahol 31-16 százalékos különbség mutatkozik. Az alapfokú végzettségűek és szakmunkások között is a kormánypárt vezet (30-14, illetve 26-22 százalék). A kis- és közepes városokban a Fidesz szerény előnyt élvez (25%-21%), míg a falvakban jelentősebb a fölénye, 30 százalék áll szemben 19 százalékkal.

Magyar Péter így reagált a Závecz legújabb közvélemény-kutatására:

"A Fidesz 40 % alatt, a TISZA 2 %-ot erősödött. Már “csak” 300 ezer szavazat a különbség a teljes népesség körében…Fasza. Lőtávolság. Ezért idegesek a skacok…"

Az adatfelvétel szeptember 28. és október 8. között zajlott, 1000 fős reprezentatív mintán, személyes adatgyűjtési módszerrel.

Főkép forrása:
Magyar Péter Facebook oldala

További cikkek