Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Áron cége vietnámi állampolgárokat küldött életmentő tanfolyamra a PTE-re

10perc.hu
2024. 10. 07.
Orbán Áron cége vietnámi állampolgárokat küldött életmentő tanfolyamra a PTE-re

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kétnapos életmentő tanfolyamán 50 vietnámi állampolgár vett részt a Multi Shoot Zrt. szervezésében, melynek vezérigazgatója Orbán Áron.

Az egyetem és a cég közötti megállapodás szerint a vietnámi csoportok 2024 elején kezdték el az „Citizen Life Saver” nevű alapképzést, amelyért a Multi Shoot Zrt. csoportonként nettó 30 ezer eurót (kb. 12 millió forintot) fizetett az intézménynek – írta meg a Népszava.

Az egyetem kancelláriájának hivatalvezetője és Orbán Áron által aláírt szerződés szerint a PTE Általános Orvostudományi Karának Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központja vállalta, hogy hetente két, 20 fős csoportot fogad, akik számára angol vagy magyar nyelven tartanak kétnapos, 16 órás szakmai képzést életmentésből.

A PTE rektora, Miseta Attila, a Népszava megkeresésére elismerte, hogy valóban voltak vietnámi csoportok, amelyek a Multi Shoot által megrendelt képzésen vettek részt. A lap birtokába került iratok szerint azonban a két csoportra vonatkozó szerződés mellett valójában 50 vietnámi állampolgár vett részt a képzésen, akik a pécsváradi István Király Szállodában szálltak meg.

A történet súlyosabbá válik egy korábbi hangfelvétel nyilvánosságra kerülésével, amelyen Orbán Áron beszélgetett Héjj Dávid kormánybiztossal a vietnámiak vízumkérelmeinek akadályozásáról. Héjj Dávid megemlítette, hogy egy meghívólevelet találtak egy olyan vietnámi állampolgárnál, akinek el kellett volna hagynia a schengeni övezetet. A lap hozzáfért egy másik dokumentumhoz is, amelyben Orbán Áron nyilatkozatot tett egy „meghívottak számára szervezett 5 napos egészségügyi továbbképzéssel kapcsolatban. Az angol nyelvű változatban azonban 10 napos képzést említettek, miközben a PTE-vel csak kétnapos tréningre szerződtek.

A tanfolyam során a résztvevők elsajátíthatták a sérülések kezelésének alapjait, speciális eszközök használatát, vérzéscsillapítás technikáit, és a defibrillátor alkalmazását. Az eset azonban számos kérdést vet fel: miért volt szükség vietnámi állampolgároknak Magyarországra utazni egy látszólag máshol is elérhető kétnapos képzésért, és hogyan kapcsolódik a tanfolyamhoz az, hogy egyes vietnámi állampolgárok nem hagyták el a schengeni övezetet?

Az ügyben a Népszava próbálta elérni Orbán Áront, de eddig nem kaptak választ.

További cikkek