Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A Fidesz és a fiatalok: Növekvő eltávolodás és elégedetlenség

10perc.hu
2024. 09. 16.
A Fidesz és a fiatalok: Növekvő eltávolodás és elégedetlenség

A Fidesz egyre inkább elveszíti a fiatalok támogatását, miközben intézkedéseik és kommunikációjuk távol áll a fiatalabb generációktól.

A Fidesz és a fiatalok közötti kapcsolat romlásáról szóló legfrissebb elemzés szerint a kormánypárt egyre inkább elveszíti a fiatalabb generációk támogatását. A Medián-felmérés adatai alapján a Fidesz támogatottsága a 18-29 évesek körében mindössze 7%, míg a 30-39 éveseknél is csak 12%. Ezzel szemben a 65 év felettieknél már 34%-os. A jelenség mögött a kormány intézkedései és kommunikációs stratégiája állhat, amely egyre kevésbé rezonál a fiatalokkal - közölte a Népszava.

Oross Dániel ifjúságpolitikai kutató a mobiltelefonok betiltását az iskolákban az egyik legújabb intézkedésként említi, amely tovább mélyíti a szakadékot a Fidesz és a fiatalok között.

„Ez egy olyan ügy, ami a mindennapjaikat befolyásolja”

– mondta Oross a lapnak. A szakértő szerint a fiatalokat ez „villanásszerűen” politizálhatja, hiszen ez a döntés szembemegy a digitalizációval, ami szorosan része a mindennapi életüknek.

A fiatalok politikai szerepvállalása, illetve hiánya szintén problémát jelent. A 2026-os választásokon várhatóan 390-400 ezer új választó jelenik meg, akik között a Fidesz támogatottsága elenyésző. Orbán Viktor tusványosi beszédében felhívta a figyelmet a fiatalok fontosságára, amikor „bátor, fiatal harcosokat” keresett. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szeptemberben arról beszélt, hogy a fiatalokat podcast segítségével próbálja elérni, ám az ifjúságpolitikai szakértők szerint ez nem elégséges a probléma megoldásához.

A fiatalok körében a központosított irányítás és a fiatal politikai arcok hiánya is negatív tényező. A párt vezetőségében nincs olyan fiatal, aki hatékonyan képviselné az ifjúság érdekeit. 

„Ez a központosítás, felülről irányítás egy mai fiatalból ellenállást vált ki”

 – mondta Oross.

A fiatalok elérése és megszólítása terén a Fidesz egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe, és noha a TikTok platformon próbálják elérni őket, a tartalom és az üzenetek változatlanok maradnak.

Főkép forrása:
Varga Csilla Facebook
Címkék:
#Fidesz

További cikkek