Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rendkívüli árhullámokra készül az ország a mediterrán ciklon miatt

10perc.hu
2024. 09. 13.
Rendkívüli árhullámokra készül az ország a mediterrán ciklon miatt

Rendkívüli esőzések várhatók a Duna vízgyűjtőjén, a vízügy készül az árhullámokra. Az OMIT megkezdte a védekezési munkálatok koordinálását.

Rendkívüli esőzések és árhullámok fenyegetnek – a vízügy felkészült a védekezésre

Az elkövetkező napokban jelentős csapadékmennyiség várható a Duna vízgyűjtő területén, amely komoly árhullámokat idézhet elő Magyarország számos vízfolyásán. A vízügyi hatóságok már megkezdték a védekezési intézkedéseket, hogy felkészüljenek az érkező árvízre - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szeptember 13-án 8 órakor megkezdte munkáját, és a szakemberek, eszközök átcsoportosítását koordinálja az érintett régiókba. A vízügy jelezte, hogy amennyiben az önkormányzatok segítséget kérnek, technikai támogatást nyújtanak a helyi védekezéshez is.

Az elmúlt napokban és a hétvégén egy mediterrán ciklon hatására komoly esőzés érte a Duna vízgyűjtőjét, elsősorban az Alpok keleti és a Kárpát-medence nyugati, északi részén. Az előrejelzések szerint akár 50-215 mm eső is hullhat egyes területeken, azonban a ciklon alakulása bizonytalan, így az esőzés pontos helyét és mértékét nehéz előre jelezni. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárási helyzetet.

A legérintettebb vízgyűjtők közé tartozik a Duna, a Dráva, a Mura, a Rába és a Lajta, valamint kisebb mértékben a Balaton, az Ipoly, a Zagyva, a Sajó és a Tarna. Az előrejelzések alapján a Dráván és a Murán harmadfokú árvízvédelmi készültség is szükséges lehet, míg a Dunán Nagybajcsnál és a Lajtán akár az eddig mért legnagyobb vízállások is megközelíthetők.

"A hazai és külföldi előrejelző rendszerek egyaránt azt mutatják, hogy komoly csapadékmennyiséggel kell számolnunk. Ugyanakkor arról, hogy mikor és hol hullik le, már minden újabb prognózis mást mutat, vagyis az előrejelzés bizonytalanságára ismét szeretnénk felhívni a figyelmet!" – nyilatkozta a vízügy illetékese.

Budapesten a Duna vízszintje várhatóan a jövő hét elején elérheti az alsó rakpartok szintjét, míg a Tisza vízgyűjtőjén a Zagyván és a Sajón elsőfokú, a Tarnán pedig másodfokú készültségi szintet érhet el a vízállás.

Címkék:
#Időjárás

További cikkek