Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Több oligarcha megkereste a Tisza Pártot Magyar Péter szerint

10perc.hu
2024. 09. 12.
Több oligarcha megkereste a Tisza Pártot Magyar Péter szerint

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke értékelte a párt növekedését, illetve jelenlegi támogatottságát is.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke az elmúlt hónapokban váratlanul vált a magyar politikai élet egyik meghatározó szereplőjévé. Még hét hónappal ezelőtt, amikor első interjúját adta a Partizán műsorában, valószínűleg maga sem gondolta volna, hogy pár hónap múlva már a legnagyobb ellenzéki pártot vezeti. A Medián friss közvélemény-kutatása szerint pártja mindössze 4 százalékponttal marad le a Fidesz mögött, ami óriási előrelépést jelent az újonnan alakult párt számára. Magyar Péter erről így nyilatkozott a HVG egyik rendezvényén: „Vagy azt gondoltam volna, hogy börtönben leszek, vagy egy másik földrészen próbálok új életet kezdeni a gyerekeim nélkül" - írta meg a Telex.

A Medián adatai szerint a Magyar Péter által márciusban alapított Tisza Párt jelenleg 39 százalékos támogatottsággal rendelkezik a választani tudó biztos szavazók körében, míg a Fidesz 43 százalékon áll. Magyar szerint azonban egy másik, nem nyilvános, a Fidesz számára készült felmérés azt mutatja, hogy valójában mindössze 2,5 százalékpont a különbség a kormánypárt és a Tisza Párt között. Ennek kapcsán optimistán fogalmazott: „Innen már csak mi tudjuk elrontani.”

Magyar Péter kiemelte, hogy amennyiben pártja nem lesz képes kormányváltásra 2026-ban, az nem a Fidesz győzelmét jelenti, hanem az ő hibájukat. Ezt a felelősséget pedig vállalja is. Ugyanakkor elismerte, hogy a pártépítés nehézkesen halad. „Még nem léptünk át teljesen a one man show-ról egy valódi politikai platformmá” – mondta. Jelenleg 18 tagja van a pártnak, és még nincs hivatalos beléptetési rendszer. A beléptetési folyamat decemberben vagy januárban indulhat el, amikor az első kongresszus után elfogadják az alapszabályt. Ennek ellenére a párt iránti érdeklődés folyamatosan nő, az első héten ötezren jelentkeztek, és mostanra több mint tízezer támogató csatlakozott.

A Tisza Párt szervezeti bővítése is jelentős lépéseket tett. Az elmúlt időszakban több mint ezer Tisza-sziget alakult, amelyek átlagosan 30-35 fővel működnek, és hamarosan létrejön a párt ifjúsági tagozata is. Magyar hangsúlyozta, hogy a Tisza-szigeteket nem úgy kell elképzelni, mint a régi polgári köröket, ahol hírességek tartanak előadásokat, hanem ezek a csoportok interaktívak, és aktívan foglalkoznak a helyi közélet kérdéseivel.

A párt finanszírozásáról is szó esett. Magyar Péter elmondta, hogy szeretnék a pártot saját erőforrásaikból fenntartani, „egyszerű, hétköznapi emberek” adományaiból. Később tagdíj is bevezetésre kerül majd. Azonban nem tagadta, hogy az utóbbi időben több oligarcha is megkereste őt. „Elég sok oligarcha megkeresett az utóbbi hetekben” – mondta, majd hozzátette: „Vannak oligarchák, akik szeretnek feketére és pirosra is tenni a kaszinóban. Mondtam nekik, hogy csak vigyázzanak, mert lehet, a zöld nulla jön ki, és akkor teljesen feleslegesen tették.”

Magyar Péter kitért arra is, hogy szerinte a kormánypárti lejárató kampányok nem fogják megállítani. Úgy véli, Rogán Antalék azt hitték, hogy ellene is hatásos lesz egy ilyen kampány, azonban a júniusi választás eredménye éppen az ellenkezőjét mutatta. Magyar arra számított, hogy a kormány levonja a tanulságokat, és egy polgáribb, szakmaibb irányba mozdul el, ám ennek semmi jele. Ehelyett Orbán Viktor szavaira utalva elmondta: „Olyan harcosokat látok, akik szereztek most az utóbbi pár hétben véres sérüléseket.” Orbán a kötcsei találkozón azt mondta, hogy a politikában véget ért a szakértők időszaka, és „a politikus harcos”. Magyar szerint az elmúlt hetekben például Takács Péter egészségügyi államtitkár és Lázár János közlekedési miniszter „véres sérüléseket” szenvedtek, ami mutatja, hogy a kormányzati harcok élesednek.

A Medián méréséből Magyar Péter azt a következtetést vonta le, hogy a kormánypárti lejárató kampányok még durvábbá válhatnak. „Leszek én gyerekgyilkos, leszek én pedofil, leszek én bármi” – mondta ironikusan, utalva arra, hogy szerinte bármilyen vádakat képesek ellene felhozni. Az ötkertes botrány kapcsán elismerte, hogy hibázott, és bár a jövőben is várhatóak hibák, igyekszik jobban odafigyelni.

A Fővárosi Közgyűléssel kapcsolatban Magyar Péter úgy véli, hogy ott nem lesznek koalíciók, hanem ügyek és alkuk mentén fogják meghozni a döntéseket. Szerinte számos olyan területen lehetne konszenzust teremteni, amely nem igényel jelentős pénzügyi forrást, például a tömegközlekedés akadálymentesítése vagy a zöldfelületek fejlesztése. A nagyobb beruházásokhoz, például bérlakásépítéshez azonban magántőke bevonását tartja szükségesnek. Magyar szerint a legnagyobb magánbefektetők már itt voltak, de Karácsony Gergely még azokkal sem volt hajlandó tárgyalni, akiknek nincs kapcsolatuk a NER-rel. A Tisza Párt elnöke szerint a bérlakásépítési program megvalósítása kizárólag saját forrásokból nem lesz lehetséges, ezért mindenképpen szükség lesz külső befektetőkre.


Főkép forrása:
Magyar Péter (Facebook)

További cikkek